Nieuws Actueel

Mama's veroveren Nederland met hemelse hangop

Het recept is simpel. Moeders met kinderen die thuis bijverdienen met de bereiding van hangop, schrijft het AD. Overal staan karrenvrachten yoghurt uit te lekken.

John Bas | Foto: Jan Stads 2 augustus 2016

Hangop 2

Zuster Evie is een franchiseformule bedacht door Eline Tromp-Vrielink. Jonge moeder, veel thuis in Raamsdonk, man in de offshore dus vaak weg, houdt van koken... En van hangop dus. "Als kind al. Ik vind dat pure verwennerij. En hangop is niet zo moeilijk om te maken. Maar het kost veel tijd. Je moet volle yoghurt een uurtje of tien door een natte theedoek laten uitlekken voordat je verder aan de slag kunt met het ingedikte spul. Dus een ideaal klusje voor moeders die nog door jonge kinderen aan huis gebonden zijn en toch iets leuks willen doen dat ook nog geld opbrengt. Gewoon in hun eigen keuken. C'est ça."

HitWat opperzus Eline niet meteen bedacht, was dat haar simpele recept in amper twee jaar tijd zó zou aanslaan. Want haar hangop wordt momenteel op tafel gezet als cateraar of in tal van restaurants. En de hangop is voor de gewone consument dagelijks verkrijgbaar in tal van speciaalzaken. Of bij één van de Zusters Evie te bestellen voor een kinderpartij of een etentje thuis.

Eline Tromp-Vrielink in de keuken (tekst gaat verder onder foto)Meest gevraagd is de hangop met frambozen en witte chocolade. Die met stroopwafel en de versie met honing en noot lopen volgens de dames ook als een tierelier, evenals de Barack O'Banana, een calorierijke aanslag verrijkt met echte Bourbon-vanille, bananensorbet en pure chocolade.

De 'hemelse hangop' is er in verschillen porties, verpakkingen en variëteiten. Zo'n duizend porties per week maken ze samen. Er zijn inmiddels zeventien Zusters Evie in Brabant, Limburg en Gelderland die in eigen keuken alle hangop-varianten op exact dezelfde manier maken.

Flexibel werkenZoals de Roosendaalse zus, Daniëlle Heck. Die 'hangopt' vooral omdat ze met jonge kinderen thuis flexibel kan werken. "Ideaal om in eigen keuken bezig te zijn. Zo kan ik toch een aantal dagen per week werken. Soms is het aanpoten, als er plots een grote bestelling komt, maar dat hoort erbij. We hebben een vaste leverancier voor de yoghurt, maar laatst moet ik plots toch 25 losse pakken volle yoghurt uit de superkoeling scoren. Dan zie je mensen wel even raar opkijken."

Haar 'zuster' Rachel Raaijmakers uit Rijen beklemtoont dat dit bijzondere thuiswerk niet vrijblijvend is. "Je bent er toch wel iedere dag mee bezig, vooral ook omdat het een vers product is. Als je aan winkels levert, heb je verplichtingen. Maar als ik een paar dagen niet kan, regel ik dat wel met één van de anders zusters."

Smakelijk businessmodel Dat maakt de formule zo leuk, vindt Jantine van der Heijden uit Etten-Leur. De franchisers van Zuster Evie appen onderling, beheren een Facebookpagina, bedenken samen nieuwe smaken, spreken regelmatig iets gezelligs af. "Het is een smakelijk businessmodel. Yoghurt moet hangen, maar tussendoor kun je best veel andere dingen doen. Boodschappen doen, de kinderen naar school brengen, van die dingen."

"En gezellig van je eigen huis genieten", lacht vrolijke 'zus' Sabine van Dooren uit Dongen-Vaart. Ze is zwanger, maar hangopt nog volop, enkele dagen per week. "Dat gaat heel goed samen. En het is gewoon leuk om iets te maken dat anderen lekker vinden."

VeroverenOndertussen bewaakt opperzus Eline de formule en de ambachtelijke kwaliteit. Zo is van ieder potje hangop bekend waar het op welk moment is gemaakt, waar het op welke temperatuur heeft gestaan en wanneer het bij wie is uitgeleverd. "Als je het land en de wereld wilt veroveren, hoort dat erbij", lacht de Raamsdonkse.

En dat is toch serieus de bedoeling. Met nóg meer hangopmama's en nóg meer producten, zoals appelmoes en huisgemaakte limonade. Zegt Eline: "Met gepassioneerde zusters wordt het een landelijk netwerk dat het niveau van hobby ontstijgt."