Nieuws Actueel

'Help Nieuwland aan een eetcafé'

Als het aan Ruud Blikman (52) ligt, wordt winkelcentrum De Nieuwe Hof in de wijk Nieuwland binnenkort een stuk gezelliger. Hij haalt alles uit de kast om het sinds 2014 leegstaande horecapand weer tot een ontmoetingsplek te maken, bericht het AD.

Eric van der Velden 22 februari 2016

Eetcafe Nieuwland

Blikman kwam er zelf zo graag. Althans tot 2008, toen het eetcafé op De Nieuwe Hof nog floreerde onder de naam Bartholomeus. Eerst een eerlijke en betaalbare hap en daarna bomen aan de bar over AC Nieuwland of al dat andere dat wijkbewoners bindt. Graag had hij de zaak al veel eerder overgenomen - met zijn eigen verleden in de horeca had hij er de geschikte achtergrond voor - maar helaas: tegen het bod van de toenmalige supermarkteigenaar op de Nieuwe Hof kon hij niet op.

Sindsdien ging het bergafwaarts met het enige restaurant van de 15.000 bewoners tellende Nieuwland. Het pand kreeg forse waterschade. De laatste eigenares trok oktober 2014 boos en failliet de deur in het slot. Blikman heeft inmiddels naar eigen zeggen goede huurafspraken gemaakt met de eigenaar van het vastgoed. Het samen met zijn in marketing werkende vriendin Marlies Peters (48) opgestelde businessplan maakte zoveel indruk, dat de Kredietunie Midden-Nederland er zich vierkant achter stelde.

CrowdfundingOnder auspiciën van deze door provincie Utrecht mogelijk gemaakte organisatie startte afgelopen een crowdfunding. Blikman heeft 130.000 euro nodig voor de aanloopkosten, waaronder de inrichting van het totaal gestripte pand.

Bij de bank klopte Blikman zoals zo veel mkb'ers tevergeefs aan. "De Rabo nodigde ons uit voor een gesprek", zegt Blikman, die op dit moment als zzp'er actief is als evenementenorganisator, "De reactie klonk oprecht enthousiast, maar uiteindelijk was het: 'we doen geen horeca meer."

Als rechtgeaarde wijkbewoner ziet Blikman met lede ogen aan dat steeds meer Nieuwlanders uitwijken voor hun boodschappen naar Emiclaer in Kattenbroek. "Als ons eetlokaal Bartho 2 een feit is, ga ik me absoluut actief opstellen in de ondernemersvereniging van De Nieuwe Hof. Ik heb al allerlei ideeën voor evenementen waarmee we meer publiek kunnen trekken."