Nieuws Actueel

Het leven is te kort om slechte sigaren te roken

Kampen is deze week voor Johan Derksen (67) het walhalla. De criticus brengt de volgens hem beste muziek naar de stad van de beste sigaar.

Jaap Selles | Foto: Frans van Zijst 30 maart 2016

Johan derksen frans van zijst

Wat hebben zanger Rudy Bennett en Kampen met elkaar gemeen? Het is vergane glorie. Bennett is naast muzikant verkoper van behang. Kampen had twee eeuwen geleden 110 tabaksfabrieken. Nu is er nog één over: De Olifant. O ja, ze vallen beide ook in de smaak bij tv-persoonlijkheid

Johan Derksen; de verstokte sigaren rokende voetbalanalyticus die houdt van muziek uit de jaren zestig en zeventig.

"Het is een feest om in Kampen te zijn", vindt hij. Een compliment volgt: "De Olifant heeft de beste sigaar van Nederland." Welke? "Een halve corona, de Matelief. Heeft een fijne smaak en is niet zo'n hele grote voor in de mond."

Theatershow Derksen komt geregeld in de stad. Vroeger als manager van Cuby and the Blizzards, want basgitarist Hans Deinum woonde in Kampen. Recenter voor interviews met voetballer Jaap Stam. Donderdag keert Derksen weer terug. Dan strijkt hij met zijn theatershow 'Pioniers van de Nederpop' neer in de Stadsgehoorzaal; een uit de hand gelopen hobby.

Zaterdag komt de theatershow in Emmeloord. Ruim twee uur nemen onder meer Rudy Bennett (van The Motions), Johnny Kendall (van The Heralds) en Frans Krassenburg (van de Golden Earring) bezoekers mee 'back to memory lane', terug naar de échte muziek, zoals Derksen het noemt. "Zij hebben de basis gelegd voor de hedendaagse muziekscene. Al vind ik de hitlijsten tegenwoordig vooral abracadabra", steekt Derksen van wal. "Bezoekers zien populaire artiesten van veertig, vijftig jaar geleden optreden. De muziek doet terugdenken aan verloren liefdes, huwelijken en geboorten. Zwaarmoedig is het niet, vrolijk wel." 's Middags combineert hij het nuttige met het aangename.

Matelief Als de topmuzikanten van weleer repeteren, wandelt Derksen de stad in. Zijn doel: sigarenmakerij De Olifant. Op zoek naar de door hem geliefde Matelief. Iedereen weet dat de rookwalm die hem begin deze eeuw op tv vergezelde, van Kamper makelij is. Dat vertelt hij zonder schroom op televisie. "Ik rook alleen sigaren uit Kampen", vertelt Derksen. Hij meent het.

Afgelopen weekend was hij in sigarenmekka Cuba, maar een reusachtige Montecristo nam hij niet mee. 'Het leven is te kort om slechte sigaren te roken', schreef hij eens in een column in Voetbal International. Hij onderstreept zijn uitspraak met een anekdote: "Roken had begin deze eeuw nog een positief imago. Sigarenmakers stuurden mij kistjes toe, in de hoop dat ik ze rookte in het openbaar. Dat deed ik niet. Daarom heb ik nu thuis een kast vol slechte sigaren. Op tv rookte ik sigaren waarvoor ik betaalde, want De Olifant stuurde nooit wat."