Nieuws Actueel

Het prijzengeld van Giro-winnaar Tom Dumoulin

Tom Dumoulin fietste in de Giro d'Italia prijzengeld ter waarde van een hoekhuis in Maastricht of instap-Ferrari bij elkaar, berekende deondernemer.nl.

Bram de Vrind 29 mei 2017

Tom dumoulin prijzengeld giro italia ronde van italie

Tijdens de 100ste editie van de Ronde van Italië was er een prijzenpot van bijna 1,4 miljoen euro te verdelen, meldt Eurosport dat de hand legde op een lijst met premies. Het geld wordt opgebracht door organisator RCS Sport en sponsors.

Extra premie

De prijzenpot voor het eindklassement is 289.170 euro. Tom Dumoulin krijgt als winnaar 115.668 euro. Bauke Mollema pakt met zijn zevende stek een bedrag van 8.588 euro. De hoogst geklasseerde renners krijgen daarnaast een extra premie. In het geval van Dumoulin is die 90.000 euro. Mollema toucheert een bescheiden 1500 euro.

Rozetrui bonus

Per etappe krijgt de rozetruidrager een bonus van 1000 euro. Dumoulin pakte deze Giro tien keer de roze trui. De kopman van Sunweb reed negen dagen in het roze en pakte de felbegeerde trui de laatste dag terug. Dat levert de Limburger dus nog eens 10.000 euro op.

Etappepremie

De organisatie verdeelt daarnaast prijzengeld onder de top-20 finishers per etappe, meldt de Italiaanse krant La Gazetta Dello Sport. Een etappewinnaar toucheert 11.010 euro, de nummer twee pakt 5.508 euro en de laagste trede op het podium levert 2.753 euro op. De nummers 10 tot en met 20 krijgen een leuke fooi van 276 euro.

Tijdrit

Tom Dumoulin won twee etappes, werd gisteren tweede bij de tijdrit en pakte in de etappe naar Blockhaus een derde plek. Dat maakt 30.281 euro. Met nog een handvol top-20 noteringen toucheert de Limburger nog eens 3.584 euro.

Ferrari

Alles bij elkaar opgeteld komen we op 249.533 euro prijzengeld voor de eerste Nederlandse Giro-winnaar. Goed voor een leuk hoekhuis in zijn geboorteplaats Maastricht of een Ferrari California T 3.8 automaat met 561 pk onder de kap.

Lees ook: De briljante managementkeuzes van Tom Dumoulin’s team Sunweb

Verdeeld

Onze roze held zal het bedrag echter niet mogen bijschrijven op zijn spaarrekening. Het prijzengeld wordt verdeeld onder het team, zegt ploeggenooot Laurens ten Dam tegen de Volkskrant. "De kopman deelt niet mee in het prijzengeld, dat is traditie. Maar met Tom hoeven we echt geen medelijden te hebben. Het is dat hij de Giro heeft gewonnen en niet de Tour, anders zou hij in één criterium meer verdienen dan wij met het prijzengeld."

Teamklassement

De Giro telt overigens ook prijzenpotten voor nevenklassementen (zoals bergklassement en puntenklassement), vluchters en strijdlustige renners (439.750 euro) en teamklassement (77.800 euro). Dumoulin werd achtste in het bergklassement en zesde in het puntenklassement.

Omstreden prijs

De omstreden prijs voor snelste daler werd kort voor de start van de ronde geschrapt. Renners en ploegleiders maakten bezwaar tegen de prijs vanwege de risico's voor de deelnemers.

Lijst prijzengeld Giro d’Italia Tom Dumoulin

Winst eindklassement Giro d’Italia: 115.668 euro
Bonus winst Giro d’Italia: 90.000 euro
Premie 10 keer roze trui: 10.000 euro
Etappepremies: 33.865 euro

TOTAAL GENERAAL*: 249.533 euro
*Exclusief eventuele premies nevenklassementen en teamklassement