Nieuws Actueel

Het verborgen verdriet van varkensboeren

Omdat ze niet uit zichzelf komen, komt de gemeente Bronckhorst naar varkenshouders. Onderwerp van gesprek: problemen waar de varkenshouders tegenaan lopen. Dat schrijft De Gelderlander.

Kay Scholten 7 juli 2016

Varkens boer 1065

De 390 varkens in Ruurlo die in april een hongerdood stierven, de stijging van de hulpvraag van radeloze boeren bij hulporganisatie Zorg Om Boer en Tuinder, een onderzoek van de gemeente Hof van Twente waaruit blijkt dat veel varkenshouders het moeilijk hebben: de gemeente Bronckhorst ziet genoeg aanleiding om in gesprek te gaan met de 75 varkenshouders die de gemeente rijk is. Gespecialiseerde coaches gaan kijken wat er leeft onder de boeren. Sociale, emotionele en financiële problemen: alles mag ter tafel komen.

Handreiking"Het is een drempel voor deze mensen om de problemen bespreekbaar te maken, maar dat is wel de opdracht", zegt wethouder Paul Seesing. "In financiële zin kunnen we niet veel doen, maar dit is een handreiking naar varkenshouders die in de hoek zitten waar de klappen vallen. De gesprekken zijn ook om te voorkomen dat een situatie escaleert."

Uit het onderzoek van de gemeente Hof van Twente blijken de problemen in de sector 'ernstig' te zijn. Voor Bronckhorst voldoende reden om door te pakken, ook omdat de gemeenten op elkaar lijken en Bronckhorst ruim twee keer zoveel varkenshouders heeft. "Een goed initiatief", noemt Henk Jolink van de lokale LTO de actie. "In de varkenshouderij vallen vooral financieel behoorlijk wat klappen, onder andere vanwege de strenge regelgeving. Ik denk dat er veel verborgen verdriet zit. Als zelfstandig ondernemer ben je niet zo snel genegen ergens je verhaal te doen."

CoachDe varkensboeren krijgen binnenkort een brief en daarna worden ze gebeld door een coach.

Kwetsbare sector

● In Bronckhorst zijn 75 varkenshouders actief.● In 2015 maakte het Food & Agri team van Rabobank Graafschap Midden en Liemers bekend dat 20 procent van de varkenshouders het financieel moeilijk heeft. ● Het college van Bronckhorst stelt 30.000 euro beschikbaar voor de gesprekken met varkenshouders.