Nieuws Actueel

Hippe toko geeft terminale bruine kroeg laatste zetje

Chris Klomp 11 januari 2016

Kroeg Terminaal Hippe Toko

De traditionele bruine kroeg in Nederland dreigt te verdwijnen onder het explosieve geweld van hippe tentjes en een uitstervend klantenbestand. Dat blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), meldt het AD.

Lees ook: De buurtkroeg is uit de gratie

Dikke kleurige tapijtjes op houten tafeltjes, een stamtafel met kranten, gekookte eieren in een mandje op de bar en op de achtergrond de kabbelende conversatie van kroeggangers in plaats van de monotone dreun van stampende muziek. Zo hoort een echte bruine kroeg er uit te zien. Met een waard die niet alleen de biertjes tapt, maar tot diep in de nacht als biechtvader en praatpaal functioneert. Met de onvermijdelijke stamgasten, al jaren vaste klant. De verdwaalde dichter en gefrustreerde muzikant. En uiteraard die ene licht autistische barzitter met de grootste verhalen, die iedereen al tien keer heeft gehoord, maar die hij toch steeds weer opnieuw mag vertellen. Omdat niemand hem zijn eenzaamheid gunt. RookverbodLennert Rietveld zit al zevenentwintig jaar in het vak. Hij adviseert horeca-ondernemers en ziet al veel langer dat de traditionele bruine kroeg het moeilijk heeft. "Ze hebben eerst te maken gehad met het rookverbod. In de bruine kroeg komt toch een wat ouder publiek, de echte kroeggangers, die toch vaak wat meer roken."Volgens Rietveld heeft de consument tegenwoordig veel meer alternatieven dan vroeger. "Voor het concept van een café zijn tegenwoordig een groot aantal alternatieven gekomen. Vroeger ging je ook naar de kroeg voor een kop koffie of een gehaktbal, daar heb je nu allemaal gespecialiseerde koffietentjes en lunchtentjes voor. Het alternatieve aanbod is veel sterker geworden en door die ontwikkeling neemt het aantal kroegen af."KernVolgens Rietveld blijft de bruine kroeg nog wel even bestaan omdat er nog steeds een harde kern aan klanten is, maar die sterven wel uit. Jongeren gaan niet meer naar een kroeg waar geen muziek te horen is. Bovendien staan ze ook niet in de rij om een echte bruine kroeg over te nemen. "Jonge ondernemers willen vaak niet meer zelf achter de bar staan, die willen mooie, hippe concepten met meerdere vestigingen. Dan zetten ze jonge meiden of jongens achter de bar. Terwijl in een bruine kroeg de ondernemer daar zelf staat."

BarkeeperCor Pol uit Winsum was jaren barkeeper van het roemruchte café 'De Kale Jonker' in Groningen. Hij verstond als geen ander de kunst om klanten aan zich te binden. Juist door ze te kennen. Met ze te praten alsof het zijn beste vrienden waren. Wat vaak ook nog eens zo was. De Kale Jonker was een echte bruine kroeg met een typische mix van kunstenaars, intellectuelen en vaste gasten die - zoals dat hoort in een bruine kroeg - bijna onzichtbaar in de kantlijn van het leven opereren. Pol weet wel waarom de bruine kroeg op zijn retour is: "Er zijn maar twee oorzaken voor. Dat is geld en het rookverbod. Heel simpel. Wij stonden altijd bekend als een kroeg waar je kon roken. Oudere klanten wilden toch graag hun rokertje binnen opsteken. En dat kon op een gegeven moment niet meer."SfeerVolgens Pol is er nog een oorzaak voor de terugloop. Misschien wel de belangrijkste. "Als de man van de bruine kroeg niets tegen je zegt, dan ga jij er de volgende keer niet meer heen. De barman is bepalend voor de sfeer. Ik had ooit een studentenclub op bezoek. Die kwamen toevallig bij mij omdat iets dicht was. Ze zijn nooit meer weggeweest."Pol hekelt de opkomst van de 'effectieve' horeca, waarbij kroegen vooral kijken naar omzet en winst in plaats van de beleving van de klant. "Als je een cola beerenburg bestelt en het wordt ingeschonken met een maatglaasje, dan komen mensen niet meer terug. Een goede barkeeper geeft terug. Dat is een wisselwerking. Als dat er niet is, dan blijf jij als klant weg."SuccesDe barkeeper is de man of vrouw achter het succes. Dat is de oprechte overtuiging van Pol. "Natuurlijk sterft een bepaalde generatie oudere klanten uit. Maar ik had best veel jonge klanten. Die willen heus wel naar een bruine kroeg, maar dan moet je het wel goed doen. Dan moet je met ze praten en niet met een maatbekertje in je hand op je centen letten. Je moet mensen het gevoel geven dat ze belangrijk zijn. Ik ben er nu tien jaren weg en als ik in de stad kom, dan kent iedereen mij nog. Dat is het hart van een bruine kroeg."