Nieuws Actueel

Hoe een muziekwinkel en koffiebar de krachten bundelen

Jacco van den Bor besloot - na een succesvolle carrière in het bedrijfsleven - het roer totaal om te gooien. Afgelopen weekend opende hij Nijkerks eerste koffiebar. Op een bijzondere plek: de oude cd-hoek in muziekhandel Verhoog. Dat schrijft het AD.

Maranke Pater | Foto: Rodney Kersten 28 april 2016

Jacco van den bor coava nijkerk koffiebar

Cd's worden steeds minder verkocht. Alles wordt gestreamd of online aangeschaft. Ook muziekhandel Verhoog kreeg te maken met de instortende verkoop en sloot de cd-winkel. De ruimte die vrijkwam, is door Van den Bor in gebruik genomen met zijn koffiebar Coava. Een glazen wand scheidt de ruimtes nu, met zicht op de instrumenten, die nog wel worden verkocht.

VoordelenVan den Bor: "Een onderdeel van onze gezamenlijke wens was dat we die verbinding in stand hielden. Ik heb op mijn beurt weer met Verhoog afgesproken dat zij de stijl van mijn zaak doorvoeren in het voorste deel van hun winkelpand."

Een deur in de koffiezaak geeft toegang tot Verhoog. "Wij zien beide wel voordelen hiervan. Op het moment dat Verhoog een klassiek concert heeft in de zaak kunnen wij de gasten van een hapje of een drankje voorzien."

KoffiebranderCoava is genoemd naar de Coavablend, een mix van Arabica koffiebonen uit Brazilië, Colombia en Indonesië. Van den Bor deed een barista-opleiding om de koffiebar te kunnen beginnen. Het ambachtelijke zit in zijn bloed, zijn grootouders hadden in Amersfoort een toko waar Van den Bor als kind al rond liep met balen thee. Zijn grootvader had een banketbakkerij.

"Nu wordt de koffie gebrand in Enkhuizen. In de wintermaanden wil ik het liefste een eigen koffiebrander, zodat mensen ook van dichtbij kunnen zien hoe de bonen worden gebrand." Naast koffie, met zelfs een Niekarker variant, zijn er andere dranken, luxe broodjes, borrelhapjes en een grote vitrine met zelfgemaakt ijs.

Nijkerkse torenVoor zijn producten zoekt Van den Bor bewust de samenwerking op met lokale leveranciers. "Ik ben zelf Nijkerker. Mijn chocolade is van Nijkerker Tom van de Veen, een patissier die als patissier voor de Librije heeft gewerkt. Het ijs wordt gemaakt van weidemelk die ik bij mijn zwager vandaan haal die in buurtschap Appel woont."

Om er nog een schepje bovenop te doen om zijn Nijkerkse identiteit te benadrukken liet Van den Bor chocolademallen maken van de Nijkerkse toren, die tot mooiste toren van Nederland werd uitgeroepen. "Ik vind het belangrijk om iets terug te geven aan de stad. Van alle torens gaat een euro naar het verlichten van de toren van de St. Catharinakerk (de Grote Kerk). Ik hoop dat ik samen met alle ondernemers Nijkerk beter op de kaart kan zetten."