Actueel

28 horecazaken, 68 jaar en één laatste kunstje: ondernemen is nog veel te leuk voor Bart

Bart Broshuis (rechts) en compagnon Pascal Muller in wijnbar de Winetable in de Biltstraat. Bart Broshuis (rechts) en compagnon Pascal Muller in wijnbar de Winetable. Foto: Ruud Voest
Bart Broshuis (rechts) en compagnon Pascal Muller in wijnbar de Winetable. Foto: Ruud Voest
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

Restaurants, cafés, bars en bistro’s: Broshuis is de drijvende kracht geweest achter allerlei zaken. De liefde voor de horeca is er al vroeg. Als hij als 17-jarige van school wordt gestuurd, gaat hij glazen spoelen in een café in de buurt. ,,Daar vond ik het zo leuk, dat mijn vader voorstelde om samen een zaak te openen’’, vertelt hij aan het AD.

Vader Broshuis komt uit de supermarktwereld en is op dat moment net gestopt met werken. ,,Hij deed de boekhouding en ik stond in het café samen met een paar goede jongens die mij hielpen. We draaiden veel eigen muziek, er waren duizenden lp’s.’’

Overal zie je bordeauxrode muren en gordijnen en schemerend kaarslicht. Het is toch een bepaalde identiteit

De eerste Franse bistro in Nederland

Hoewel de zaken goed lopen, besluit Broshuis zich op nieuwe restaurants te richten. Dit doet hij later steeds weer: de ene keer omdat hij een andere mooie kans ziet en de andere keer omdat een concept toch niet blijkt te werken. Daarbij ontmoet hij twintig jaar geleden ook zijn vrouw Jacqueline, die uit een echte horecafamilie komt.

Lees verder onder de advertentie

Haar vader opent in 1961 de eerste Franse bistro van Nederland, in de Drieharingenstraat in Utrecht. Vanaf haar zestiende draait ze hier volop mee. Na het overlijden van haar vader en de overname van de zaak, opent ze met en zonder Broshuis meerdere zaken, waaronder Cantina Italia in Den Dolder.

Typische Bart-zaak

Hoewel alle zaken die Broshuis opent anders zijn, komt een aantal typische elementen volgens hem altijd terug. ,,Mensen zeggen dat ook als ik een nieuwe bar of restaurant open: ‘Wat een typische Bart-zaak’. Overal zie je bordeauxrode muren en gordijnen en schemerend kaarslicht. Het is toch een bepaalde identiteit.’’

Foto: Ruud Voest
Foto: Ruud Voest
Lees verder onder de advertentie

Deze identiteit is ook duidelijk te herkennen in wijnbar The Winetable, die Broshuis in oktober 2024 opent. ,,Ik wilde nog één laatste kunstje doen. Ik ben bijna 67 en wil hier gewoon rustig oud worden, samen met mijn vrouw: een lekker glas wijn inschenken en mensen goed laten eten.’’

Echte kracht in de flexibiliteit

In de keuken is compagnon Pascal Muller te vinden, die in het verleden onder andere werkzaam was bij Grand Café Fagel van Jacqueline. Als Broshuis hem benadert om samen een wijnbar te openen, is hij direct enthousiast. Samen bouwen ze het voormalige Aziatische restaurant Millie in de Biltstraat om. ,,Het is een ruim pand waarin we allemaal hoekjes hebben gecreëerd’’, vertelt Broshuis. ,,We kunnen hier tachtig man kwijt.’’

Naast de vaste gerechten op de menukaart, bieden ze elke dag verschillende andere gerechten aan. De echte kracht van de wijnbar zit volgens Broshuis echter in de flexibiliteit. ,,Wat mensen ook maar willen, proberen we mogelijk te maken. En in tegenstelling tot andere wijnbars hebben wij een volwaardige kaart: je kan hier meer krijgen dan een olijfje of borrelplankje.’’

Lees verder onder de advertentie

Ik zeg altijd: ‘What happens at The Winetable, stays at The Winetable’

Bart Broshuis

Ondernemer is nog lang niet klaar

Voor Broshuis is het belangrijk dat de wijnbar zorgt voor verbinding. ,,Iedereen in Wittevrouwen heeft een foldertje van ons gekregen met het bericht dat ze hier op dinsdagavond kunnen eten voor 15 euro. Ze krijgen dan een lekkere maaltijd met een glas wit of rood naar keuze. Afgelopen dinsdag deden we dit voor het eerst en er waren meteen dertig gasten.’’

Hoewel personeel vinden in deze tijd moeilijk is, wordt het drietal inmiddels ondersteund door een aantal enthousiaste werknemers. ,,Allemaal leuke mensen die met alle gasten een praatje maken. Dat is ook het mooie aan dit vak: je ontmoet mensen en hebt mooie gesprekken en discussies. Ik zeg altijd: ‘What happens at The Wine table, stays at The Winetable’.’’

Broshuis zegt dat hij nog te veel geniet van het werk om aan stoppen te denken. ,,Ik blijf net zo lang doorgaan tot het niet meer kan, want ik vind het veel te leuk.’’

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Niet betalen, vernieling en agressie: zo pakken deze horecazaken wangedrag aan