Nieuws Horeca

Eerste kattencafé in regio Twente

Katten liggen alleen maar te slapen. Dacht Dominique Mulder heel lang. Inmiddels weet ze beter. Binnenkort opent ze een kattencafé, met cadeaushop, meldt De Twentsche Courant Tubantia.

Anita Dunnewijk | Foto: Annina Romita 24 juni 2016

Kattencafe enschede eerste annina romita

Een kat knuffelen onder het genot van een kopje koffie of thee met iets lekkers erbij. En dan niet thuis, maar ergens anders samen met andere kattenliefhebbers. Het kan straks bij kattencafé en cadeaushop KatDeau aan de Anninksweg in Hengelo. Als alles meezit, opent de 26-jarige Dominique Mulder in augustus het eerste kattencafé in deze regio.

Ondernemen

Als dochter van een ondernemersechtpaar uit Rijssen wist Mulder dat ze ooit iets voor zichzelf wilde beginnen, maar ze had steeds geen idee wat. Tot ze drie jaar geleden voor het eerst een dier in huis wilde nemen. Ze twijfelde over een 'gewone' kat: "Ik wist niet zeker of ik die wel leuk zou vinden. Katten liggen ergens en slapen vooral."

Lees ook: Amersfoort krijgt wellicht toch een kattencafé

Haar mening over katten veranderde drastisch toen ze kennismaakte met de naaktkatten van een vriendin. "Eerst vond ik ze lelijk. Maar toen ik die katten meemaakte, was ik meteen verliefd. Ze zijn net als hondjes heel speels, slim en mensgericht."

Sphynx-katten

Mulder ging op zoek naar een erkende fokker en schafte zelf ook twee sphynx-katten aan. "Sindsdien ben ik helemaal veranderd." Inmiddels heeft ze vijf katten en is ze eigenaar van een pand aan de Anninksweg: een voormalige winkel met een appartement erboven. Al snel vatte ze het plan op om 'iets' met katten te gaan doen. Ze hoorde over het bestaan van kattencafés in Amsterdam en Groningen. "Ik ben er gaan kijken en kwam tot de conclusie dat mijn pand daar heel geschikt voor is."

Een kattencafé is een toegankelijke en gezellige plek waar je je meteen thuis voelt. Een soort woonkamer waar je kunt genieten van een kopje koffie, thee of een glas fris met een broodje of een stuk taart, en ondertussen houden de katten je gezelschap. Je mag ze aaien en je kunt met ze spelen, mits de kat daar zelf ook zin in heeft. In het kattencafé wordt geen alcohol geschonken. Alcohol past niet bij het concept, vindt Mulder.

Winkelfunctie

Ze legde haar plan voor aan de gemeente en kreeg een positieve reactie. Aangezien het pand een detailhandelsbestemming heeft, werd de voorwaarde gesteld dat de winkelfunctie behouden moet blijven. Zo kwam ze op het idee om het kattencafé te combineren met een cadeauwinkel.

Sinds dat eerste gesprek met de gemeente gaat het snel. Volgende week hoort Mulder of ze de benodigde horecavergunning krijgt. Het plafond en de muren van de café- en winkelruimte zijn al geschilderd, binnenkort wordt de authentieke granitovloer opgeknapt.

Dierendag

Ze was eerst van plan om haar zaak op 4 oktober, dierendag, te openen. Maar nu alles zo voorspoedig verloopt, kan KatDeau waarschijnlijk al in de tweede helft van augustus worden geopend. Mulder denkt nog na over het assortiment voor de cadeauwinkel. "Het is mijn bedoeling om producten voor de Twentse bourgondiër te verkopen. Denk aan verse thee, lekkere koffiebonen, een mooie chocoladereep of de wat luxere noten. Het zou ook leuk zijn als het dierenthema in het assortiment terugkomt in de vorm van mooie accessoires of kleine cadeautjes."

Lokale ondernemers

Dat betekent niet dat er alleen 'kattenartikelen' te koop zijn. Ze is van plan om voor het aanbod de samenwerking te zoeken met andere lokale ondernemers, bijvoorbeeld met iemand die zelf kaarten, schetsen of sieraden maakt. "Ik heb hier een bijzonder concept waar mensen op afkomen die misschien ook wel zoiets kopen. Dat zou ik voor de lokale ondernemers heel leuk vinden. Het is in deze tijd al moeilijk genoeg om een pand te huren en je producten te verkopen."

KatDeau is straks geopend op donderdagavond, vrijdag en zaterdag, en een keer per maand op zondag. De precieze openingsdatum wordt later bekendgemaakt.