ActueelHoreca

Steeds meer horecazaken moeten sluiten vanwege hoge kosten en schulden

Beeld: Shutterstock
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

Tussen begin januari en eind juni hebben 4.058 horecaondernemers hun bedrijf beëindigd. Dat is zo'n 20 procent meer dan vorig jaar en zelfs meer dan in de eerste helft van 2020, toen de pandemie uitbrak.

Het gaat om zaken die niet failliet zijn, maar waarvan de eigenaar toch heeft besloten de tent te sluiten. Vaak gebeurt dit omdat de ondernemer niet verwacht dat het bedrijf in de toekomst nog winstgevend wordt. Daarnaast zijn er in de eerste jaarhelft 141 horecazaken op de fles gegaan. Ook dat is het grootste aantal in vijf jaar, met uitzondering van coronajaar 2020, schrijft NU.nl.

Ondernemers hebben te maken met stijgende lonen, hogere huren en dure energie. Bedrijven kunnen die extra kosten maar beperkt doorberekenen aan hun klanten

Marijke Vuik, voorzitter KHN

Kosten voor lonen, huren en schulden blijven oplopen

Horecavereniging KHN merkt al geruime tijd dat hotels, restaurants en cafés het zwaar hebben. De klant weet weliswaar de horeca weer goed te vinden waardoor de inkomsten stijgen, maar de winsten groeien niet mee. ,,Ondernemers hebben te maken met stijgende lonen, hogere huren en dure energie. Bedrijven kunnen die extra kosten maar beperkt doorberekenen aan hun klanten. Je wil jezelf tenslotte niet uit de markt prijzen", legt voorzitter Marijke Vuik uit. "Maar daardoor staan de winstmarges onder druk."

Lees verder onder de advertentie

Daar komt bij dat veel bedrijven worstelen met personeelstekorten en belastingschulden. Tijdens de pandemie hoefden bedrijven tijdelijk geen belasting te betalen, maar die belastingen moeten ze nu alsnog afdragen en dat valt niet mee. ,,Ook zijn veel zaken tijdens de coronacrisis extra leningen aangegaan om het hoofd boven water te houden. Die leningen moeten ook afbetaald worden", aldus Vuik.

Meer horecazaken staan te koop

Eerder dit jaar bleek uit onderzoek van KHN dat zo'n 15 procent van de horecaondernemers in acute problemen zit. Volgens Vuik spelen de problemen in alle deelsectoren van de horeca. ,,Sommige ondernemers komen zelfs onder het bestaansminimum terecht. Horecamakelaars zien dan ook dat er 20 procent meer zaken te koop staan dan voorheen."

Bedrijven die nu moeite hebben met rondkomen, zouden wat Vuik betreft kunnen investeren in nieuwe technologie. Daarbij denkt ze aan AI-toepassingen om bijvoorbeeld klanten te helpen. ,,Of betere keukenapparatuur om gerechten makkelijker klaar te kunnen maken. Ook hebben we een arbeidsmarktcampagne gelanceerd om zo meer mensen enthousiast te maken voor de horeca."

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Sterrenzaak Sense is failliet, maar het Michelin-restaurant blijft wél open

Vrees voor hoger minimumloon

Vuik kijkt met angst en beven naar de politiek, waar plannen zijn om het minimumloon verder te verhogen. Vooralsnog staat er een verhoging gepland voor eind dit jaar van 1,7 procent. Maar diverse politieke partijen willen een grotere verhoging, waarbij de ChristenUnie het verst gaat. Die zou het liefst zien dat het minimumloon omhooggaat naar 18 euro per uur. Dat is nu nog ongeveer 12 euro.

Een verhoging zou grote gevolgen hebben voor de horeca, omdat een aanzienlijk deel van het personeel het minimumloon krijgt. Ook lonen die ietsje hoger zijn, stijgen dan vermoedelijk mee. De vereniging zou daarom meer zien in een verlaging van de inkomstenbelasting. Ook een uitbreiding van de LIV-regeling, die bedrijven stimuleert om lager opgeleiden in dienst te houden, ziet Vuik wel zitten.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Coronaschulden nekken Café Cliché Amsterdam: failliet