Nieuws Horeca

Just Eat Takeaway onderuit na snoeihard analistenrapport

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway kelderde woensdag tot het laagste koersniveau ooit op de Amsterdamse beurs. Analisten van de bank Berenberg waren in een nieuw rapport erg pessimistisch over het moederbedrijf van Thuisbezorgd, dat dit jaar al zo'n 70 procent aan beurswaarde zag verdampen.

Van onze redactie 29 juni 2022

ANP290622104 1

Foto: ANP.

Kenners van Berenberg verwachten dat Just Eat Takeaway in het Verenigd Koninkrijk nooit zo winstgevend zal zijn als aanvankelijk was beoogd en adviseren het aandeel te verkopen. Ze speculeren ook over een verkoopprijs voor de Amerikaanse dochteronderneming GrubHub, die ruim onder de aankoopprijs van 7,3 miljard dollar ligt. Het aandeel daalde bijna 12 procent.

De AEX-index in Amsterdam daalde in de eerste handelsminuten 0,6 procent tot 665,58 punten. De MidKap verloor 0,8 procent tot 919,43 punten. In Frankfurt, Londen en Parijs verloren de belangrijkste graadmeters ook terrein.

ProFri roept consument op direct bij restaurant te bestellen

Thuisbezorgd zit ook op het thuisfront in zwaar weer. Zo roept de Vereniging van Professionele Frituurders (ProFri) consumenten op niet meer via de portal van Thuisbezorgd te bestellen, maar direct bij het restaurant. ,,Mensen weten vaak niet dat dat kan, maar ze helpen de ondernemer daar enorm mee." De grote bestelplatformen krijgen te veel macht, zegt ProFri, en de consument is de enige die dat kan veranderen.

Veruit de meeste restaurants die maaltijden aan huis bezorgen, zijn te vinden op Thuisbezorgd.nl. Ook bieden veel horecabedrijven hun maaltijden aan via Deliveroo en Uber Eats. Om gebruik te mogen maken van deze platformen, dragen ondernemers een percentage van de omzet af.

Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, verhoogt dat percentage vanaf 24 juli, zo maakte het bedrijf onlangs bekend. Ondernemers betalen dan geen 13, maar 14 procent van de omzet aan het platform. Hoewel een aantal ondernemers blij is met de omzet, klagen collega’s al jaren over de hoogte van de afdracht.

Lees ook: Moederbedrijf Thuisbezorgd.nl noemt 2021 'piekjaar in verliezen', bezorging boodschappen nieuwe optie

Provisie Thuisbezorgd sterk gegroeid

In de beginjaren van Thuisbezorgd betaalden ondernemers ongeveer 80 eurocent per bestelling aan Thuisbezorgd. Dat werd in eerste instantie verhoogd naar ongeveer een euro en vervolgens zette Thuisbezorgd dit bedrag om in een percentage van de omzet. Sindsdien stijgt het percentage. Overigens betalen ondernemers per bestelling ook nog 21 cent administratiekosten aan Thuisbezorgd.

‘Stijging is om expansiedrift te bekostigen’

Volgens Just Eat Takeway is de nieuwe verhoging nodig vanwege de inflatie en stijgende bedrijfskosten. ProFri zet daar vraagtekens bij. ,,Alles is inderdaad duurder geworden, maar ook de gemiddelde besteding per bezorgbestelling is omhoog gegaan. Bovendien is het aantal bestellingen en het aantal aanbieders op het platform sinds corona enorm gestegen. Thuisbezorgd heeft daar flink van geprofiteerd. Ik heb sterk het vermoeden dat deze nieuwste commissieverhoging wordt doorgevoerd om de internationale expansiedrift en overnames van Just Eat Takeaway te bekostigen. Dat gebeurt over de rug van ondernemers. Ik kan het niet anders verklaren.”

Reactie Thuisbezorgd:

"Als gevolg van de aanhoudende inflatie en hogere bedrijfskosten, wordt onze commissie voor het eerst in vier jaar verhoogd. We begrijpen natuurlijk dat het vervelend is als tarieven stijgen, zeker nu dat voor veel leveranciers geldt. Thuisbezorgd.nl blijft echter voor restaurants veruit de goedkoopste manier om reclame te maken en levert het gemiddelde restaurant ruim € 120.000 aan extra omzet op. We leveren bovendien duurzame verpakkingsmaterialen, e-bikes en kleding en bieden ondersteuning bij de inkoop."

Ook de concurrentie in de bezorging nam toe in coronajaar 2021. Het Food Service Instituut Nederland constateert zelfs 'een explosie van bezorgformules' voor boodschappen en maaltijden in dat jaar. Waar Thuisbezorgd voorheen zowat alleen het straatbeeld bepaalde, wemelt het nu van de bezorgers.

'Maaltijdbezorging verdubbelt tussen nu en 2030'

De explosie in de bezorging van maaltijden, boodschappen en maaltijdpakketten is niet alleen in het straatbeeld merkbaar, maar is ook terug te zien in de top 10 snelste groeiers van het afgelopen jaar. Die top 10 wordt aangevoerd door Uber EATS en Deliveroo, met kort daarachter de twee bezorgdiensten van SPAR en PLUS, maaltijden- en maaltijdboxen-bezorger Uitgekookt en websuper Picnic. De drie opvallendste binnenkomers qua omzet in de FSIN Food500 (Crisp, Flink en Gorillas) zijn allen bezorgformules. HelloFresh, dat als enige huidige bezorger van maaltijdboxen in de vorige FSIN Food500 stond, heeft in de nieuwste editie gezelschap gekregen van Marley Spoon, Ekomenu en Boerschappen. De totale omzet van maaltijdboxaanbieders in de Food500 is in de tussentijd verdrievoudigd.

Het instituut constateert dat de 'koek groter is geworden', maar wel verdeeld moet worden met meer spelers. Alleen de foodretail profiteerde, die zijn jaaromzet zag stijgen van 35,3 miljard euro in 2018 naar 51,5 miljard euro in 2021. De foodservicebranche, waar ook klassieke horeca onder valt, zag zijn 10,4 miljard euro omzet uit 2018 dalen naar 8,4 miljard euro in 2021.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws