Horeca

KHN doet oproep aan Tweede Kamer: 'Behoud het lage btw-tarief voor logies’

KHN pleit voor een lager btw-tarief Foto: Shutterstock
KHN pleit voor een lager btw-tarief Foto: Shutterstock
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

De hotelsector is sinds de coronapandemie ernstig getroffen en worstelt nog steeds met herstel. Bovendien hebben hoteliers te maken gehad met arbeidstekorten, inflatie en stijgende energiekosten. Een abrupte btw-verhoging naar 21 procent zal de prijzen voor hotelovernachtingen met 12 procent doen stijgen, met aanzienlijk verminderde vraag tot gevolg.

KHN doet dan ook een klemmend beroep op de Tweede Kamer om kritisch te kijken naar de gevolgen van een mogelijke verhoging, alvorens er besluiten worden genomen die de hotelsector en andere aanverwante sectoren enorm kunnen schaden.

Prijselasticiteit en marges

Hoteliers voorzien dat internationale partijen (die btw niet kunnen verrekenen) en gasten niet bereid zullen zijn om plotseling 12 procent meer te betalen voor een hotelovernachting. De prijselasticiteit staat nu al dermate onder druk, dat een prijsstijging onvermijdelijk zal leiden tot verminderde vraag naar overnachtingen. Bovendien lopen hoteliers het risico een deel van de verhoging zelf te moeten absorberen, wat de toch al kwetsbare marges verder zal aantasten. Dit kan leiden tot bedrijfsbeëindigingen, faillissementen en verminderde werkgelegenheid. Hier wordt door de Kamerleden helaas niet bij stil gestaan. Deze mogelijke consequenties worden nu door KHN verder uitgewerkt in een impactanalyse.

Lees verder onder de advertentie

Btw omringende landen lager

De btw-tarieven in omringende landen liggen aanzienlijk lager. Een btw-verhoging zal dan ook de concurrentiepositie van de Nederlandse hotelsector in het buitenland schaden, wat nadelig zal zijn voor Nederland als bestemming voor vakanties, vergaderingen en congressen. Dit zal ook gevolgen hebben voor andere sectoren waar (internationale) hotelgasten hun geld uitgeven, zoals horeca, vervoer, luchtvaart, cultuur, musea, retail en meer. Daarnaast hebben vastgoedinvesteerders in de hotelsector geïnvesteerd op basis van het huidige lage btw-tarief. Het wijzigen hiervan zal hun rendementen aantasten en hun vertrouwen in de overheid schaden, die - vanuit het principe van een betrouwbare overheid - een zorgplicht heeft richting deze investeerders.

Geld ophalen op een manier die de hotelsector ernstig onder druk zet en uiteindelijk door de consument moet worden betaald, is onwenselijk en onverstandig

Marijke Vuik voorzitter KHN
Marijke Vuik, voorzitter KHN
Marijke Vuik, voorzitter KHN

Logies moet toegankelijk blijven voor het brede publiek

KHN benadrukt dat horecabezoek en logies toegankelijk moeten blijven voor het brede publiek. Het is maatschappelijk gezien onwenselijk dat een hotelovernachting straks alleen haalbaar is voor de rijken door een geforceerde prijsverhoging van 12 procent.

Lees verder onder de advertentie

In een rapport van Dialogic, in opdracht van het Ministerie van Financiën, van 3 april 2023 wordt gesteld dat lagere btw-tarieven theoretisch kunnen leiden tot lagere prijzen voor consumenten en/of hogere marges voor producenten. Daarmee geven ze aan dat het verlaagde btw-tarief kan leiden tot stimulering van het (internationaal) toerisme en de ondersteuning van de toerismesector.

’Kamer kijkt onvoldoende naar gastvrijheidssector’

KHN-voorzitter Marijke Vuik: ,,Met de verkiezingen in aantocht zijn Kamerleden meer dan ooit bezig met de toekomst van Nederland. Echter, geld ophalen op een manier die de hotelsector ernstig onder druk zet en uiteindelijk door de consument moet worden betaald, is onwenselijk en onverstandig. Er is niet voldoende gekeken naar de effecten voor de gastvrijheidssector. We doen een beroep op de Tweede Kamer om hun zorgplicht te vervullen en het huidige tarief te behouden.”

Lees verder onder de advertentie