Nieuws Horeca
Lijst Michelinsterren 2018: dit zijn de beste restaurants van Nederland
De Michelingids 2018 is uit. Naast zes nieuwe sterrenrestaurants is er één nieuw driesterren-etablissement: Inter Scaldes in Kruiningen. Hier vind je een overzicht van alle restaurants die bekroond zijn met Michelinsterren.

Maandagochtend 11 december 2017 was de bekendmaking en awarduitreiking van de Michelingids Nederland 2018 in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Televisie-presentator André van Duin ontving voorafgaand aan de uitreikingen het eerste exemplaar van de nieuwe gids uit handen van Michael Ellis, directeur van Michelin.
Befaamde gids
Wegens weeralarmen door de sneeuw waren er meer lege plekken in de zaal dan verwacht. Toch lukten het bijna alle winnaars om op het podium te komen. "Hier komen we wel voor", zei Jannis Brevet uit het Zeeuwse Kruiningen terwijl hij de befaamde gids in de lucht hield.
Lees ook: IENS Top 2018: dit zijn de best beoordeelde restaurants van Nederland
Drie Michelinsterren
Vanaf 2014 waren De Leest in Vaassen en De Librije in Zwolle de enige twee restaurants met drie Michelinsterren. Het is dan ook ieder jaar weer spannend of er een derde restaurant aan het rijtje wordt toegevoegd. Kenners speculeerden vooraf over het toetreden van Librije’s Zusje en Ciel Bleu in Amsterdam en Tribeca in Heeze. Uiteindelijk was het restaurant Inter Scaldes uit Kruiningen dat werd bekroond met drie sterren.
Personeel
Het restaurant heeft sinds 1984 twee Michelinsterren, toen Maartje Boudeling er nog chef-kok was. Het restaurant behield zijn twee Michelinsterren, en behaalt nu de derde onder de huidige chef-kok Jannis Brevet. "Het heeft ons echt bloed, zweet en tranen gekost. Het was een lange weg maar het was het waard", zei Claudia Brevet. De eigenaars benadrukten dat ze het niet alleen hebben gedaan. "Bedankt hé, jongens", zei Jannis tegen zijn personeel dat achterin de zaal zat.
Lees ook: Gastvrijheid overstijgt de standaardservice bij Kruinings restaurant
Doorbraak
Micheal Ellis, internationaal directeur van de Michelingidsen, sprak van een ,,doorbraak'' in het eten. ,,De keuken van chef Brevet is vandaag tot volle wasdom gekomen. De manier waarop hij eersteklas streekproducten sublimeert en de geweldige smaakallianties die hij creëert, bewijzen zijn ongelooflijke talent. Hij weet zijn gasten te beroeren, hij wekt emoties op die men enkel bij restaurants met de hoogste onderscheiding ervaart.''
Nieuwe sterren
Het aantal tweesterrenrestaurants breidde dit jaar niet verder uit. In totaal kregen zes restaurants een eerste Michelinster: AIRrepublic van Sergio Herman in Cadzand, de in Amsterdam gevestigde restaurants Le Restaurant, The Duchess en The White Room, Fitzgerald in Rotterdam en VISTA Restaurant & Food Bar in Willemstad.
Beste sommelier
Voor het eerst werd er dit jaar ook een internationale prijs voor beste sommelier van het jaar uitgereikt. David van Stenderen van restaurant Vineum in Rotterdam kreeg deze Michelin Award.
108 sterrenrestaurants
Nederland heeft nu 108 sterrenrestaurants, waarvan naast de drie driesterrenzaken nog eens zestien met twee sterren en 89 met één ster. Restaurant Bord'Eau in Amsterdam en Da Vinci in Maasbracht gingen van twee Michelinsterren naar één. Verder verloren vier zaken hun enige ster.
Lees ook: Chef-kok Ron Blaauw: 12 miljoen omzet met 220 medewerkers
Drie Michelinsterren
Inter Scaldes is als derde driesterrenrestaurant toegevoegd aan het rijtje hoogst gewaarde restaurants:
- De Leest Vaassen
- De Librije Zwolle
- Inter Scaldes
Twee Michelinsterren
In de lijst met restaurants met twee sterren zijn geen nieuwkomers:
- Ciel Bleu Amsterdam
- Librije’s Zusje Amsterdam Amsterdam
- Aan de Poel Amstelveen
- De Kromme Watergang Breskens-Hoofdplaat
- De Lindenhof Giethoorn
- De Bokkedoorns Haarlem-Overveen
- ’t Nonnetje Harderwijk
- Tribeca Heeze
- Beluga Maastricht
- De Lindehof Nuenen
- FG Francois Geurds Rotterdam
- Parkheuvel Rotterdam
- Fred Rotterdam – Kralingen
- De Treeswijkhoeve Waalre
- De Groene Lantaarn Zuidwolde
Lees ook: Bij deze sterrenrestaurants palm jij je zakenrelatie in voor een habbekrats
Nieuwe sterren
Zes restaurants kregen hun eerste ster uit handen van Michelin-directeur Michael Ellis:
- The Duchess (Amsterdam) Chef: Jeffrey Graf
- Le restaurant (Amsterdam) Chef: Jan de Wit
- The White Room (Amsterdam) Chef: Arturo Dalhuisen
- AIRrepublic (Cadzand) Chef: Alex Buiten
- Fitzgerald (Rotterdam) Chef: Remco Kuijpers
- Vista Restaurant (Wllemstad) Chef: Henri van der Heijden
Eén Michelinster
Deze restaurants hebben hun ster behouden:
- De Vlindertuin Zuidlaren
- De Heeren van Harinxma Beetsterzwaag
- Koriander Drachten
- Élevé Leeuwarden
- ’t Raedthuys Duiven
- Het Koetshuis Bennekom
- Basiliek Harderwijk
- De Kromme Dissel Heelsum
- Het Roode Koper Leuvenum
- Strandlodge Winterswijk
- Schultenhues – Peter Gast Gastrobar Zutphen
- Herberg Onder de Linden Groningen
- Cucina del Mondo Heerlen
- Da Vinci Maasbracht
- Château Neercanne Maastricht
- Tout à Fait Maastricht
- One Roermond
- De Leuf Ubachsberg
- Valuas Venlo
- Aubergine Steyl
- Bretelli Weert
- Brienen aan de Maas Well
- Wolfslaar Breda
- Avant-Garde Van Groeninge Eindhoven
- De Karpendonkse Hoeve Eindhoven
- Wiesen Eindhoven
- Zarzo Eindhoven
- De Zwaan Etten-Leur
- Noble ‘s-Hertogenbosch
- Sense ‘s-Hertogenbosch
- De Heer Kocken Vught
- Cordial Oss
- Wollerich Sint-Oedenrode
- Vista restaurant & food bar Willemstad
- Mijn Keuken Wouw
- Bolenius Amsterdam
- Bord’Eau Amsterdam
- Bridges Amsterdam
- The Duchess Amsterdam
- Lastage Amsterdam
- MOS Amsterdam
- Le Restaurant Amsterdam
- RIJKS Amsterdam
- RON Gastrobar Amsterdam
- Sazanka Amsterdam
- Sinne Amsterdam
- Vermeer Amsterdam
- Vinkeles Amsterdam
- The White Room Amsterdam
- Yamazato Amsterdam
- Soigné Bussum
- Apicius Castricum
- ML Haarlem
- Ratatouille Food & Wine Haarlem
- Cheval Blanc Heemstede
- Lucas Rive Hoorn
- Posthoorn Monninckendam
- De Vrienden van Jacob Santpoort
- Merlet Schoorl
- Bij Jef Texel – Den Hoorn
- Kaatje bij de Sluis Blokzijl
- ’t Lansink Hengelo
- De Swarte Ruijter Holten- Holterberg
- De Bloemenbeek De Lutte
- Blok’s Amersfoort
- La Provence Driebergen – Rijsenburg
- Kasteel Heemstede Houten
- De Burgemeester Linschoten
- ’t Amsterdammertje Loenen aan de Vecht
- Tante Koosje Loenen aan de Vecht
- De Nederlanden Vreeland
- De Hoefslag Bosch en Duin
- Spetters Breskens
- AIRrepublic Cadzand
- Pure C Cadzand
- ’t Vlasbloemeken Koewacht
- La Trinité Sluis
- Katseveer Wilhelminadorp
- Calla’s Den Haag
- Niven Rijswijk
- De Gieser Wildeman Noordeloos
- Latour Noordwijk aan Zee
- Amarone Rotterdam
- FG Food Labs Rotterdam
- Fitzgerald Rotterdam
- Joelia Rotterdam
- Perceel Capelle aan den IJssel
- Aan de Zweth Schipluiden
- De Moerbei Warmond
Dit artikel gaat over de Michelinsterren van 2018. De lijst van 2019 is hier te vinden.
Michelin-eten hoeft geen kaviaar te zijn, het kunnen ook aardappels, of sardientjes zijn. Het gaat om de smaak