Maandagochtend 11 december 2017 was de bekendmaking en awarduitreiking van de Michelingids Nederland 2018 in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Televisie-presentator André van Duin ontving voorafgaand aan de uitreikingen het eerste exemplaar van de nieuwe gids uit handen van Michael Ellis, directeur van Michelin.
Befaamde gids
Wegens weeralarmen door de sneeuw waren er meer lege plekken in de zaal dan verwacht. Toch lukten het bijna alle winnaars om op het podium te komen. "Hier komen we wel voor", zei Jannis Brevet uit het Zeeuwse Kruiningen terwijl hij de befaamde gids in de lucht hield.
Lees ook: IENS Top 2018: dit zijn de best beoordeelde restaurants van Nederland
Drie Michelinsterren
Vanaf 2014 waren De Leest in Vaassen en De Librije in Zwolle de enige twee restaurants met drie Michelinsterren. Het is dan ook ieder jaar weer spannend of er een derde restaurant aan het rijtje wordt toegevoegd. Kenners speculeerden vooraf over het toetreden van Librije’s Zusje en Ciel Bleu in Amsterdam en Tribeca in Heeze. Uiteindelijk was het restaurant Inter Scaldes uit Kruiningen dat werd bekroond met drie sterren.
Personeel
Het restaurant heeft sinds 1984 twee Michelinsterren, toen Maartje Boudeling er nog chef-kok was. Het restaurant behield zijn twee Michelinsterren, en behaalt nu de derde onder de huidige chef-kok Jannis Brevet. "Het heeft ons echt bloed, zweet en tranen gekost. Het was een lange weg maar het was het waard", zei Claudia Brevet. De eigenaars benadrukten dat ze het niet alleen hebben gedaan. "Bedankt hé, jongens", zei Jannis tegen zijn personeel dat achterin de zaal zat.
Lees ook: Gastvrijheid overstijgt de standaardservice bij Kruinings restaurant
Doorbraak
Micheal Ellis, internationaal directeur van de Michelingidsen, sprak van een ,,doorbraak'' in het eten. ,,De keuken van chef Brevet is vandaag tot volle wasdom gekomen. De manier waarop hij eersteklas streekproducten sublimeert en de geweldige smaakallianties die hij creëert, bewijzen zijn ongelooflijke talent. Hij weet zijn gasten te beroeren, hij wekt emoties op die men enkel bij restaurants met de hoogste onderscheiding ervaart.''
Nieuwe sterren
Het aantal tweesterrenrestaurants breidde dit jaar niet verder uit. In totaal kregen zes restaurants een eerste Michelinster: AIRrepublic van Sergio Herman in Cadzand, de in Amsterdam gevestigde restaurants Le Restaurant, The Duchess en The White Room, Fitzgerald in Rotterdam en VISTA Restaurant & Food Bar in Willemstad.
Beste sommelier
Voor het eerst werd er dit jaar ook een internationale prijs voor beste sommelier van het jaar uitgereikt. David van Stenderen van restaurant Vineum in Rotterdam kreeg deze Michelin Award.
108 sterrenrestaurants
Nederland heeft nu 108 sterrenrestaurants, waarvan naast de drie driesterrenzaken nog eens zestien met twee sterren en 89 met één ster. Restaurant Bord'Eau in Amsterdam en Da Vinci in Maasbracht gingen van twee Michelinsterren naar één. Verder verloren vier zaken hun enige ster.
Lees ook: Chef-kok Ron Blaauw: 12 miljoen omzet met 220 medewerkers
Drie Michelinsterren
Inter Scaldes is als derde driesterrenrestaurant toegevoegd aan het rijtje hoogst gewaarde restaurants:
Inter Scaldes
Twee Michelinsterren
In de lijst met restaurants met twee sterren zijn geen nieuwkomers:
Ciel Bleu Amsterdam
Aan de Poel Amstelveen
De Kromme Watergang Breskens-Hoofdplaat
De Bokkedoorns Haarlem-Overveen
Beluga Maastricht
De Lindehof Nuenen
FG Francois Geurds Rotterdam
Parkheuvel Rotterdam
De Treeswijkhoeve Waalre
De Groene Lantaarn Zuidwolde
Lees ook: Bij deze sterrenrestaurants palm jij je zakenrelatie in voor een habbekrats
Nieuwe sterren
Zes restaurants kregen hun eerste ster uit handen van Michelin-directeur Michael Ellis:
The Duchess (Amsterdam) Chef: Jeffrey Graf
Le restaurant (Amsterdam) Chef: Jan de Wit
The White Room (Amsterdam) Chef: Arturo Dalhuisen
AIRrepublic (Cadzand) Chef: Alex Buiten
Fitzgerald (Rotterdam) Chef: Remco Kuijpers
Vista Restaurant (Wllemstad) Chef: Henri van der Heijden
Eén Michelinster
Deze restaurants hebben hun ster behouden:
De Vlindertuin Zuidlaren
De Heeren van Harinxma Beetsterzwaag
Koriander Drachten
Élevé Leeuwarden
’t Raedthuys Duiven
Het Koetshuis Bennekom
Basiliek Harderwijk
De Kromme Dissel Heelsum
Het Roode Koper Leuvenum
Strandlodge Winterswijk
Schultenhues – Peter Gast Gastrobar Zutphen
Herberg Onder de Linden Groningen
Cucina del Mondo Heerlen
Da Vinci Maasbracht
Château Neercanne Maastricht
Tout à Fait Maastricht
One Roermond
De Leuf Ubachsberg
Valuas Venlo
Aubergine Steyl
Bretelli Weert
Brienen aan de Maas Well
Wolfslaar Breda
Avant-Garde Van Groeninge Eindhoven
De Karpendonkse Hoeve Eindhoven
Wiesen Eindhoven
Zarzo Eindhoven
De Zwaan Etten-Leur
Noble ‘s-Hertogenbosch
Sense ‘s-Hertogenbosch
De Heer Kocken Vught
Cordial Oss
Wollerich Sint-Oedenrode
Vista restaurant & food bar Willemstad
Mijn Keuken Wouw
Bolenius Amsterdam
Bord’Eau Amsterdam
Bridges Amsterdam
The Duchess Amsterdam
Lastage Amsterdam
MOS Amsterdam
Le Restaurant Amsterdam
Sazanka Amsterdam
Sinne Amsterdam
Vermeer Amsterdam
Vinkeles Amsterdam
The White Room Amsterdam
Yamazato Amsterdam
Soigné Bussum
Apicius Castricum
ML Haarlem
Ratatouille Food & Wine Haarlem
Cheval Blanc Heemstede
Lucas Rive Hoorn
Posthoorn Monninckendam
De Vrienden van Jacob Santpoort
Merlet Schoorl
Bij Jef Texel – Den Hoorn
Kaatje bij de Sluis Blokzijl
’t Lansink Hengelo
De Swarte Ruijter Holten- Holterberg
De Bloemenbeek De Lutte
Blok’s Amersfoort
La Provence Driebergen – Rijsenburg
Kasteel Heemstede Houten
De Burgemeester Linschoten
’t Amsterdammertje Loenen aan de Vecht
Tante Koosje Loenen aan de Vecht
De Nederlanden Vreeland
De Hoefslag Bosch en Duin
Spetters Breskens
AIRrepublic Cadzand
Pure C Cadzand
’t Vlasbloemeken Koewacht
La Trinité Sluis
Katseveer Wilhelminadorp
Calla’s Den Haag
Niven Rijswijk
De Gieser Wildeman Noordeloos
Latour Noordwijk aan Zee
Amarone Rotterdam
FG Food Labs Rotterdam
Fitzgerald Rotterdam
Joelia Rotterdam
Perceel Capelle aan den IJssel
Aan de Zweth Schipluiden
De Moerbei Warmond
Dit artikel gaat over de Michelinsterren van 2018. De lijst van 2019 is hier te vinden.
Michelin-eten hoeft geen kaviaar te zijn, het kunnen ook aardappels, of sardientjes zijn. Het gaat om de smaak
Michael Ellis, directeur Michelin