Nieuws Horeca

Patrick wil van de enige kroeg in Zwammerdam wél een succes maken

Kroeg, geen kroeg, wel een kroeg, toch weer geen kroeg. En nu krijgt Zwammerdam weer een kroeg in het centrum. Patrick van Leeuwen (50) hoopt dé formule te hebben waardoor Zwammerdammers de komende tijd weer gewoon in eigen dorp kunnen drinken - en zelfs een frietje kunnen halen.

Tim Koning (AD) 17 maart 2023

Patrick van Leeuwen Zwammerdam ladder

Patrick van Leeuwen gaat het bruine café in Zwammerdam nieuw leven inblazen. Foto: Merel Klijzing

Het klassieke bruine café in Zwammerdam heeft veel namen en eigenaren gehad: De Platte Buis, Het Gezwam en ‘t Geluk, om er maar een paar te noemen. Maar het lukte de ondernemers steeds maar niet om de deuren langere tijd open te houden. Patrick van Leeuwen, die verderop in het dorp woont, denkt precies te weten wat Zwammerdammers en passerende fietsers zoeken in een café.

,,We gaan er de komende tijd een kroeg én eetcafé van maken”, vertelt Van Leeuwen vanuit het nog relatief lege pand. Met ‘we’ doelt hij op zijn zakenpartner en vriendin Nicole Rouwhorst (51). Samen gaan ze er de komende tijd ‘alles aan doen’ om in mei de deuren te openen. ,,Maar het zou eigenlijk helemaal mooi zijn als we op Koningsdag al een feestje kunnen vieren in Bloom, zoals het gaat heten.”

''Zwammerdam is natuurlijk best een klein dorp, maar het is echt geen slaapdorpje zoals mensen misschien zouden denken''

Patrick van Leeuwen, horecaondernemer

Geen kroeg of snackbar

De ligging is wat Van Leeuwen betreft ideaal. ,,We zitten natuurlijk mooi in het centrum van het dorp, maar ook op een kruispunt waar heel veel wandelaars en fietsers langskomen. Zwammerdam is natuurlijk best een klein dorp, maar het is echt geen slaapdorpje zoals mensen misschien zouden denken. Ik ben hier zelf drie jaar geleden komen wonen en was meteen verrast over hoe levendig het was. Er zijn veel verenigingen en sociale activiteiten, maar er is nu helemaal geen kroeg of snackbar. Daar is zeker een markt voor.”

Maar toch hebben er al veel ondernemers in het pand gezeten die het niet lang vol hebben gehouden. Het verleden is nog steeds goed te zien: er hangen nog bordjes met daarop het logo van ‘t Geluk, de kroeg die ervoor zat. Achter het raam hangt nog een papiertje met daarop de geprinte tekst: ‘Grand Café 't Geluk is gesloten’.

Lees ook: Droom van broers Chiel en Bram wordt nachtmerrie: café al na een half jaar dicht

Kroeg dicht op dagen dat het heerlijk 30 graden was

Dat het de vorige eigenaren niet is gelukt het café draaiende te houden, wekt geen zorgen op bij Van Leeuwen. ,,Wat wij gaan doen is heel anders dan wat die horecaondernemers deden. Als ik het goed begrijp waren er bijvoorbeeld erg onduidelijke openingstijden en waren ze erg inconsistent open. Ook waren ze soms dicht op dagen dat het heerlijk 30 graden was. Dat kan je besluiten, maar dat kost je wel klanten. Ook probeerden ze er een soort bistro van te maken. Dat is hartstikke leuk, maar niet wat mensen in Zwammerdam zoeken.”

In Bloom zal het er heel anders aan toegaan, vervolgt de ondernemer. ,,We gaan sowieso van tevoren vaste openingstijden besluiten. Waarschijnlijk gaan we ergens in de ochtend open voor een kopje koffie met een taartje en vanaf de middag voor een lunch. In de loop van de middag zal het weer de functie van een oude kroeg aannemen. Daarnaast zal de snackbar zoals vanouds weer aanwezig zijn.”

''Er moeten nog een aantal vergunningen geregeld worden en er moet ook nog wat gedaan worden aan het terras en interieur''

Patrick van Leeuwen, horecaondernemer

Veel ondernemers met interesse om het pand de komende tijd te huren

Volgens Reinier Kroes, de eigenaar van het pand, waren er veel ondernemers met interesse om het pand de komende tijd te huren. ,,Maar Patrick was enorm enthousiast en had een goed concept. Het is een prachtige locatie, dus ik heb er vertrouwen in dat het wat kan worden.”

Tot de opening zullen Patrick en Nicole nog hard moeten werken om het café klaar te maken. ,,Er moeten nog een aantal vergunningen geregeld worden en er moet ook nog wat gedaan worden aan het terras en interieur. Hiernaast hebben we ook nog gewoon een baan, dus het is best een drukke tijd. We zijn eigenlijk simpele mensen met een droom.”

Lees ook: Nieuwe KHN-voorzitter stort zich op personeelstekort: ‘We laten zien hoe leuk en divers het vak is’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws