Nieuws Horeca

Restaurant Vegitalian overleeft uitslaande brand: team kan zaak 1 april heropenen

Wie zin heeft in een plantaardige pizza, kan vanaf zaterdag weer aanschuiven in Vegitalian. Vier maanden na de hevige brand in Utrecht opent het restaurant opnieuw de deuren. De horecaondernemers werkten de afgelopen tijd hard aan de heropbouw van het bedrijf.

Jeffrey Stevens (AD) 29 maart 2023

Vegitalian heropening brand

Het team van Vegitalian proost op de heropening van het restaurant aan de Utrechtse Schoutenstraat. Foto: studio.joos

Vreugde en verdriet liggen dicht bij elkaar, ontdekten de ondernemers achter Vegitalian. Slechts een paar dagen nadat zij werden geëerd met een belangrijke horecaprijs, moest het veganistisch restaurant aan de Utrechtse Schoutenstraat gedwongen sluiten, schrijft het AD.

Op zondag 4 december rond 17.00 uur ontstond er brand in een papiercontainer bij een steegje naast de eetgelegenheid. Het vuur sloeg over naar de achtergevel en de dakconstructie van het restaurant. Binnen korte tijd stond de zaak vol rook. De brandweer was snel ter plaatse, maar het kwaad was al geschied. De brandweerlieden moesten het dak van de uitbouw slopen. Pas laat op de avond was de situatie onder controle.

Lees ook: Dit vleesrestaurant gaat na vijf jaar over op volledig vegetarisch: 'Vlees kan eigenlijk niet meer'

Binnen netwerk 'een fijne aannemer' die kon helpen met bouwkundige zaken

,,Wat er allemaal op mij afkwam? In het begin vooral ongeloof”, vertelt Joep van den Bersselaar mede-oprichter van Vegitalian. ,,Daarna duurt het even voordat je alle partijen bereid hebt gevonden om mee te werken aan de heropbouw.”

Van den Bersselaar vervolgt: ,,Vanuit de verzekeraar komt er een schade-expert langs die je ondersteunt in het proces. Dat gaat vooral om het vaststellen van de omvang van de schade. Gelukkig hebben we binnen ons netwerk een fijne aannemer die kon helpen met alle bouwkundige zaken. Voor het overige deel moet je vooral zelf de juiste keuzes maken.”

''Nadat je eenmaal van de schrik bent bekomen, probeer je weer te denken als ondernemer. Wat kan er allemaal wel?''

Joep van den Bersselaar mede-oprichter Vegitalian

Klant Vegitalian kan straks ook broodjes en wraps bestellen

De restauranteigenaar gebruikte de maanden van sluiting om verbeteringen door te voeren. ,,Nadat je eenmaal van de schrik bent bekomen, probeer je weer te denken als ondernemer. Wat kan er allemaal wel? We zijn in de afgelopen periode behoorlijk productief geweest. Bijvoorbeeld door onderhoud te plegen en een nieuwe balie te plaatsen in het take a way gedeelte.”

De menukaart is eveneens veranderd. ,,We openen met een gloednieuw lente-menu. Dat betekent dat we onze saladebowls vullen met allerlei groenten die passen bij de tijd van het jaar, zoals asperges. Daarnaast hebben we nieuwe pizza’s en pasta’s op de kaart gezet. Je kunt straks ook broodjes en wraps bestellen, die eerder geen onderdeel uitmaakten van ons assortiment.”

Het pand van Vegitalian vlak na de brand in december 2022. Foto: Koen Laureij

Personeel werd de afgelopen maanden deels ingezet bij ander filiaal

Vegitalian heeft nog een pizzabar op de Nachtegaalstraat. Het personeel van de locatie op de Schoutenstraat werd de afgelopen maanden deels ingezet bij dit andere filiaal. ,,Dat zorgde voor verlichting van de werkdruk. Daarnaast hebben ze trainingen gevolgd. Op dit moment werkt iedereen hard aan de opening. Het personeel is druk met alles op zijn plek zetten, schoonmaken, het aflakken van kasten en behangplakken.”

De medewerkers in vaste dienst kregen 100 procent van hun salaris doorbetaald.

Wie in de eerste week na de opening een vorkje komt prikken krijgt bij ontvangst een gratis glas bubbels. ,,Met de de reserveringen gaat het goed. Al kan er nog wel wat bij. Ik hoop dat de gasten in dezelfde getallen bij ons terugkomen.”

Bedrijf hoopt overgang naar een plantaardige eetcultuur te versnellen

De missie van het restaurant gaat veel verder dan het serveren van een smakelijke maaltijd. Het bedrijf hoopt met een breed assortiment aan duurzame gerechten de overgang naar een plantaardige eetcultuur te versnellen. De heropbouw van het restaurant is weliswaar voltooid, maar de financiële afwikkeling van de schade laat nog even op zich wachten. Van den Bersselaar hoopt dat de verzekeraar snel duidelijkheid kan geven.

Lees ook: Plantaardige restaurantketen Vegitalian zet met investering stevig in op internationale groei

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws