Nieuws Actueel

Horecazaken in Leeuwarder binnenstad kunnen open blijven tot 5 uur

Horecazaken in de Leeuwarder binnenstad blijven gewoon tot vijf uur open, meldt de Leeuwarder Courant.

Van onze redactie 6 september 2016

Cafe Thinkstock

De gemeenteraad moet formeel nog besluiten over dit punt, maar de stemming onder raadsleden - zo bleek maandagavond - is helder. Zij vinden dat er geen aanleiding bestaat om de horecazaken in de Grote Hoogstraat en naaste omgeving te beperken in hun openingstijden.

Protestmars van ondernemers

De vrees hiervoor vormde kort voor de zomer aanleiding tot een protestmars van ondernemers en hun aanhang naar de gemeenteraad. Hier spraken zij in over de voorgenomen beleidswijzigingen. Burgemeester en wethouders hadden de voorzet gegeven.

Horecaconcentratiegebied

Het zogeheten horecaconcentratiegebied - sluitingstijd ‘s nachts vijf uur - zou moeten worden verplaatst van de Grote Hoogstraat en omgeving naar de Stationsweg-Prins Hendrikstraat-Zaailand. Ondernemers vreesden voor het voortbestaan van hun zaak. Bovendien, stelden ze, er zijn niet of nauwelijks klachten.

Het nieuwe concentratiegebied komt er, echter zonder dat het huidige gebied beperkingen worden opgelegd. De komende weken debatteert de gemeenteraad nog wel over verruiming van de vestigingsmogelijkheden voor horeca, in de binnenstad en daarbuiten.

Foto: Thinkstock