Nieuws Actueel

Horlogemakers maken instapmodelletje van 60 mille

Nog voor de officiële presentatie van hun nieuwe precisie-uurwerk hebben Bart (46) en Tim (43) Grönefeld er al eentje verkocht. Het eerste exemplaar gaat naar een vaste klant uit Hamburg. Hij heeft al een paar horloges van Oldenzaalse makelij en maakt met de Grönefeld 1941 Remontoire zijn verzameling compleet.

Bert Hellegers | Foto: Emiel Muijderman 19 februari 2016

Bart tim gronefeld emiel muijderman

Voor de twee eerdere Grönefelds moest de multimiljonair uit Hamburg respectievelijk 90.000 en 166.000 euro neertellen. In vergelijking daarmee is de prijs van rond de 60 mille voor het nieuwste horloge een schijntje. De broers van de peperdure handgemaakte uurwerken, spreken zelf met een stalen gezicht over 'een Grönefeld-instapmodelletje'. "Natuurlijk, het is nog steeds een flink bedrag. Maar we mikken hiermee wel op een grotere doelgroep."

AchtDe uitvoering in roségoud gaat 59.895 euro kosten en wie de witgouden 1941 Remontoire om de pols wil, moet bijna 2.000 euro extra aftikken. Je krijgt er in beide gevallen wel een bandje bij van struisvogelpotenleer. "Geen beschermde diersoort, dus dat levert bij invoer geen problemen op", weten de broers, die het aantal hebben gelimiteerd op 188 stuks. "Acht is in veel culturen een geluksgetal en in het uurwerk zorgt een speciaal mechanisme ervoor dat het om de 8 seconden weer vanzelf en met dezelfde kracht wordt opgedraaid. Daardoor loopt het nauwkeuriger dan een traditioneel mechanisch horloge."

InspiratieDe inspiratie daarvoor hebben ze opgedaan in de klokkentoren van de Plechelmusbasiliek, waarop ze dagelijks vanuit hun werkplaats uitkijken. "Die is gebaseerd op een vergelijkbaar remontoire-mechanisme." Hun vader Sjef, geboren in 1941, is nog steeds betrokken bij het onderhoud ervan. Zo dient een eeuwenoud uurwerkmodel als voorbeeld voor een complex, technisch kunstwerkje met een doorsnede van 39,5 millimeter, opgebouwd uit 258 onderdelen.

Op de foto: Bart & Tim Grönefeld