Nieuws Ict

7x geld besparen met gratis open source software

Software is voor veel ondernemers een flinke kostenpost, maar hoeft dat niet te zijn. Grote groepen hobbyisten van over de hele wereld klussen al jaren samen hun eigen gratis varianten in elkaar. En die alternatieven zijn vaak net zo goed en veilig, of soms zelfs beter, dan een betaald softwarepakket.

Nick Kivits 3 januari 2018

Opensource

De tijd dat je verplicht was honderden euro's neer te tellen voor een softwarepakket ligt achter ons. De afgelopen tien jaar heeft open source software een enorme vlucht genomen. Deze (veelal) gratis programma's zijn inmiddels een meer dan geschikte vervanging voor veel gebruikelijke en duurdere pakketten.

Open source?

Een belangrijk kenmerk van open source software is dat de broncode van de software voor iedereen toegankelijk is. Daardoor kunnen knappe koppen die foutjes in de software tegenkomen deze zelf herstellen. Die verbeteringen zijn, na controle van een ontwikkelaarsteam, voor alle gebruikers beschikbaar. Zo heb je steeds opnieuw de beste en meest up-to-date versie van een pakket. Zonder daar extra voor te betalen.

Lees ook: Opgelet: vrees voor nog een cyberaanval

78 procent

Niet zo gek dus dat wereldwijd 78 procent van alle bedrijven inmiddels meerdere van dat soort softwarepakketten draait. En dat aantal neemt toe, blijkt uit onderzoek van het Black Duck Center for Open Source Research & Innovation. 60 procent van de bedrijven zag het afgelopen een toename in het gebruik van open source software. Logisch ook, want gratis software die vaak ook nog eens beter is dan een betaald alternatief: what's not to love?

1. Vervang Microsoft Office voor dit open source-alternatief

Wat is het? LibreOffice.
Wat kun je ermee? De vrije office-software LibreOffice is een verzameling aan programma's die je onder andere tekstbestanden (Write), spreadsheets (Calc), presentaties (Impress), stroomschema's (Draw) en databases (Base) laat maken. Opgeslagen bestanden werken ook met andere Office-pakketten. De makers borduren voort op Open Office, dat een prima, maar net wat minder goed onderhouden alternatief is.
Wat vervangt het? Microsoft Office 365 en andere betaalde Office-pakketten.
Hoe moeilijk is het? Als je eerder met een oude variant van Microsoft Office hebt gewerkt, pik je LibreOffice zo op.
Hoeveel bespaar ik ermee? 8,80 euro per maand per gebruiker (prijs Microsoft Office 365 zakelijk).
Ontbreekt er nog iets? Microsoft Office 365 laat je in de cloud werken. LibreOffice draait lokaal en slaat je bestanden niet automatisch op in de cloud.
Andere opensource-alternatieven? OpenOffice, WPS Office, FreeOffice en Google Docs. Die laatste laat je tevens in de cloud werken.
Meer informatie: nl.libreoffice.org

2. De beste alles-in-één ERP-oplossing die je kunt vinden

Wat is het? Odoo.
Wat kun je ermee? Van tools voor accounting, inkoop en recruitment tot software voor sales, invoicing, helpdesk en e-mail marketing. ERP-pakket (Enterprise Resource Planning) Odoo bevat bijna alles wat je nodig kunt hebben als bedrijf in het MKB. Productiviteitstools? Check. E-commerce? Ook dat zit er in. En nog veel meer. Odoo is verrassend compleet en zelfs in het Nederlands beschikbaar. De gemeenschapseditie (community) is gratis te gebruiken.
Wat vervangt het? Microsoft Dynamics 365, NetSuite.
Hoe moeilijk is het? Toegankelijk genoeg voor vrijwel ieder bedrijf in het MKB.
Hoeveel bespaar ik ermee? Minstens 49 euro, wat de prijs is voor het goedkoopste pakket van Microsoft Dynamics. Pakketten met meer opties zijn duurder.
Ontbreekt er nog iets? Mobiele toegang ontbreekt. Daarvoor moet je upgraden naar de betaalde enterprise-editie.
Andere alternatieven? ERP5, Openbravo, iDempiere Business Suite.
Meer informatie: odoo.com

3. Laat werknemers onderling communiceren met deze chatdienst

Wat is het? Rocket.chat.
Wat kun je ermee? In deze steeds digitaler wordende wereld verloopt ook zakelijke communicatie steeds vaker online. Rocket.chat biedt een groepschat voor je complete team (of bedrijf), en laat je werknemers bestanden naar elkaar sturen, schermen delen, videoconferences opzetten en gesproken berichten achterlaten. Het is een complete zakelijke chat-oplossing voor kleine en grote bedrijven.
Wat vervangt het? Slack.
Hoe moeilijk is het? Het opzetten van een eigen server vereist wat kunde, maar de installatie van de software voor eindgebruikers én het gebruik daarvan is zo simpel dat een kind de was kan doen.
Hoeveel bespaar ik ermee? Met Slack betaal je minimaal 6,25 euro per actieve gebruiker per maand (bij een duurder pakket betaal je maandelijks 11,75 euro per gebruiker). Dus minimaal 6,25 euro maal het aantal gebruikers.
Ontbreekt er nog iets? Waar Slack zich in de cloud afspeelt, draai je Rocket.chat lokaal op je eigen server. Een cloud-versie is er wel, maar is niet gratis. Deze betaalde versie is echter nog altijd goedkoper dan Slack.
Andere alternatieven? Mattermost.
Meer informatie: rocket.chat

4. Bespaar geld door Windows de deur te wijzen

Wat is het? Fedora.
Wat kun je ermee? Een operating system (OS) is de ruggengraat van je computer. Maar grof geld neertellen voor een Windows-licentie hoeft niet per se. Fedora is een op de open source software Linux gebaseerd OS, dat door een groot, wereldwijd team aan ontwikkelaars steeds verder wordt uitgebouwd en onderhouden. Beschikbaar voor werkstations en servers.
Wat vervangt het? Microsoft Windows 10 Professional.
Hoe moeilijk is het? De installatie vereist wat inzicht, maar is niet veel moeilijker dan het installeren van Windows. Gebruik van Fedora went snel.
Hoeveel bespaar ik ermee? 259 euro, de huidige prijs van Windows 10 Professional.
Ontbreekt er nog iets? Wie Fedora installeert moet het doen zonder technische ondersteuning. Die krijg je alleen als je de betaalde variant, Red Hat Enterprise [https://www.redhat.com/en/store/linux-platforms], aanschaft. Prijs: 40 euro voor de versie voor werkstations, 300 euro voor de server-versie.
Andere alternatieven? Linux Mint (voor thuisgebruikers), Ubuntu (niet gratis), Manjaro.
Meer informatie: getfedora.org

5. Kennis is macht, en deze Business Intelligence-software helpt je op weg

Wat is het? SpagoBI.
Wat kun je ermee? Meten is weten. De Business Intelligence-software SpagoBI analyseert data in de breedste zin van het woord en zet deze om in heldere visualisaties en rapportages. Het in Italië ontwikkelde pakket kan met allerlei soorten data overweg en monitort ook sociale media voor je. Zo kom je beslagen ten ijs en kun je goed onderbouwde zakelijke beslissingen nemen.
Wat vervangt het? Oracle Business Intelligence Enterprise Edition, Microsoft PowerBI Premium en andere Business Intelligence-oplossingen.
Hoe moeilijk is het? Business Intelligence is niet voor groentjes. Wie wel weet wat hij doet, pikt SpagoBI snel op.
Hoeveel bespaar ik ermee? Minstens 300 euro (de prijs per gebruiker van Oracle Business Intelligence Enterprise Edition).
Ontbreekt er nog iets? De software mag gebruiksvriendelijker. SpagoBI kan lastig zijn om te implementeren.
Andere opensource-alternatieven? Pentaho, KNIME en Jaspersoft. Al is geen van allen echt honderd procent gratis.
Meer informatie:spagobi.org

6. Help je klant verder met deze CRM-oplossing

Wat is het? SuiteCRM.
Wat kun je ermee? Je klant centraal stellen en ondersteuning bieden. Dat is het doel van CRM-software (Customer Relationschip Management). SuiteCRM biedt ondersteuning bij sales-activiteiten en laat je taken die zich vaak herhalen automatiseren. De software laat je daarnaast klanten die een probleem melden automatisch op de hoogte houden van vorderingen. Voor een optimale klantervaring.
Wat vervangt het? Microsoft Dynamics 365, Salesforce.com Sales + Service en andere CRM-systemen.
Hoe moeilijk is het? De software van SuiteCRM is intuïtief en snel op te pikken.
Hoeveel bespaar ik ermee? Minstens 20 euro per gebruiker per maand. Tenminste, als je eerder het goedkoopste pakket van Salesforce.com Sales + Service gebruikte. Naarmate je meer gebruikers nodig hebt lopen de prijzen bij het pakket van Salesforce verder op, tot 250 euro per gebruiker per maand.
Ontbreekt er nog iets? Een vertaling naar het Nederlands zou prettig zijn. SuiteCRM is alleen beschikbaar in het Engels.
Andere opensource-alternatieven? SugarCRM Community Edition, vTiger en SplendidCRM.
Meer informatie:suitecrm.com

7. Houdt virussen (en hoge kosten) buiten de deur

Wat is het? ClamAV
Wat kun je ermee? Virussen en andere malware (kwaadaardige software) houd je het liefst buiten de deur. De open source-virusscanner ClamAV speurt zulke bedreigingen op en maakt ze zo snel mogelijk onschadelijk. De software scant ook binnenkomende mailtjes. De database met virussen waarop gescand wordt, krijgt meerdere keren per dag een update.
Wat vervangt het? Betaalde virusscannerpakketten als McAfee, Norton Security, Panda Antivirus Pro en Bitdefender.
Hoe moeilijk is het? De ingewikkeldheid van installatie varieert per besturingssysteem. Mac-gebruikers trekken hier aan het kortste eind en moeten óf een betaalde variant aanschaffen (26 euro) of stunt- en vliegwerk uithalen.
Hoeveel bespaar ik ermee? Minstens 20 euro per computer als je voorheen Panda Antivirus Pro draaide. Andere betaalde virusscanners kosten rond de 30 euro per computer.
Ontbreekt er nog iets? Een automatische scan naar kwetsbaarheden in je systeem zou prettig zijn, al ontbreekt die ook bij veel andere gratis virusscanners.
Andere alternatieven? Er zijn weinig échte open source-virusscanners, maar gratis virusscanners zijn er genoeg. Enkele goede voorbeelden zijn Avast, Bitdefender Antivirus Free Edition, Kaspersky Free en Sophos Home.
Meer informatie:clamav.net