Actueel

Impact ASML op regio: ‘Mensen onderschatten hoe groot de impact is’

 
Oakwood oprichter Brenda van der Tas links in beeld. Foto: Oakwood. Oakwood oprichter Brenda van der Tas links in beeld. Foto: Oakwood.
Oakwood oprichter Brenda van der Tas links in beeld. Foto: Oakwood.
 
Geschreven door:
Leestijd 2 minuten

Onder de rook van ASML floreren meerdere mkb-ondernemingen. Ze profiteren van de aanwezigheid van het grote hightechbedrijf in Veldhoven. De creatieve ondernemersgeest komt dan naar boven gedreven. Zo ook bij Brenda van der Tas, met haar grillrestaurant Oakwood.

Lees verder onder de advertentie

Oakwood heeft twee vestigingen: een in Veldhoven en een in de Eindhovense wijk Meerhoven. „We hebben veel gasten vanuit ASML”, vertelt Brenda tegen De Ondernemer. „Door de week komen ze met de afdeling en in het weekend met hun gezin. Doordat het goed gaat met ASML, gaat het ook goed met ons. De invloed van ASML is echt heel positief voor ons.”

Inspelen op behoeften van expats

Zo speelt Oakwood in op de behoefte van de vele expats die bij ASML werken. „Onze vestiging in Meerhoven focust zich vooral op afhalen en bezorgen”, zegt Brenda, die de zaak runt met mede-eigenaar Marco de Ruijter. „Daar hebben expats behoefte aan. Er is veel vraag naar onze steaks, omdat we die grillen op eikenhout. Maar ook onze biefstuk, spareribs en hamburgers zijn populair. Bij ASML werken meer dan honderd nationaliteiten daardoor komen bij ons ook veel mensen uit Azië en India. Eigenlijk is het heel divers, vandaar dat we ons tegenwoordig ook ook richten op kipgerechten en halal.”

Onze maandelijkse energielasten stegen van 2000 euro per maand naar 9000 euro

Brenda van der Tas Oakwood Grill in Veldhoven

De vestiging in Veldhoven heeft 48 medewerkers. En zelfs dan is het aanpoten. Oakwood had het zelfs zo druk, dat de vestiging in Meerhoven liefst 14 maanden is dicht geweest. „Dat kwam door een personeelstekort en de gestegen energieprijzen”, vertelt Van der Tas. „We konden niet schuiven met personeel, dus doe ik liever één ding goed dan twee dingen half. Nu is dat opgelost omdat we personeel erbij hebben en deze nu in beide restaurants gaan werken. Gelukkig zijn de energieprijzen ook weer wat gezakt. Onze maandelijkse energielasten waren in Veldhoven 2000 euro per maand en in de piek was dat gestegen naar 9000 (!) euro. Nu hebben we een ander contract en betalen we 4500 euro per maand.”

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Raken we onze oer-Hollandse bedrijven kwijt? ‘Steeds meer seinen op rood’

Voor Brenda is het dus soms schipperen. „Dat hoort bij het ondernemen. We konden het hebben omdat de vestiging in Veldhoven zo goed loopt. Gelukkig gaan we 4 april weer open in Meerhoven. Vanwege de vele expats communiceren we dat ook in het Nederlands én Engels.”

Invloed van een mogelijk vertrek van ASML

Ook Brenda leest de berichten over de dreiging van ASML om te vertrekken naar het buitenland. „Dat hoop ik niet. Ik heb liever dat ze blijven. Ik denk dat mensen onderschatten wat de invloed daarvan is. Zo veel mensen in deze omgeving hebben baat van de aanwezigheid van ASML. Wij ook, we zijn er niet afhankelijk van, maar ze bepalen wel een groot deel van onze omzet. Niet alleen de medewerkers, maar denk bijvoorbeeld ook aan de toeleveranciers die hier komen eten als ze hier aan het werk zijn. Nee, ik hoop echt dat ASML gewoon hier blijft.”

Lees verder onder de advertentie