Nieuws Actueel

'In milieubewuste maatschappij worden we steeds belangrijker'

Opslag- en afdekproducent Wiefferink uit Oldenzaal bestaat 60 jaar. Deze mijlpaal is mede bereikt door de Twentse nuchterheid van het bedrijf aan de Textielstraat. "Zeg wat je doet en doe wat je zegt: die mentaliteit is echt van toepassing op Wiefferink", aldus Jos van Nederpelt (43), commercieel directeur.

Van onze redactie 10 maart 2016

Wiefferink annina romita

Het bedrijf dat ooit begon in Denekamp, produceert afdekkingen voor silo's en biogasinstallaties en opslagmogelijkheden uit folie voor gas, mest, water, slib en andere vloeistoffen. Deze worden vooral in de agrarische sector gebruikt en zijn op maat gemaakt. "Iedere opdracht is uniek", vertelt werkvoorbereider René Geersen (47). "Deze diversiteit houdt het werk leuk en interessant."

Uiteenlopende productenIn 1956 begon ondernemer Henny Wiefferink met schoenreparaties en een zadelmakerij vanuit een kippenhok in Denekamp. In de afgelopen zestig jaar heeft het bedrijf uiteenlopende producten gemaakt en gerepareerd voordat het zich ging toeleggen op het afdekken. Denk aan zeilen voor dekkleden van vrachtwagens, zonwering en tenten. De naam Wiefferink bleef behouden, ook na een afsplitsing van de zonweringsproductie en na een verkoop. "In onze sector is de naam Wiefferink een begrip", licht Van Nederpelt toe. "Dit heb je opgebouwd. Dit verander je niet zomaar."

Twentse nuchterheidDe Twentse nuchterheid en cultuur heeft geleid tot deze betrouwbare reputatie. "Het nakomen van afspraken en doen wat je belooft, is voor ons heel belangrijk", vertelt Van Nederpelt. Opvallend is dan ook het lage verloop in het personeel. Een groot deel van de werknemers werkt al langer dan twintig jaar bij Wiefferink. "Er komt een groot stuk vakmanschap kijken bij onze productie. Die ervaring leeft sterk onder het personeel", licht Van Nederpelt toe.

PolenHet bedrijf heeft een kleine honderd medewerkers, waarvan ongeveer de helft op de Oldenzaalse vestiging. De rest werkt op de Poolse locatie, waar gewerkt wordt in een hal van 10.000 vierkante meter. "Sommige projecten zijn heel groot, zoals opslagzakken van meer dan 10.000 kuub. Dan heb je ruimte nodig om dit te produceren", licht Geersen toe.

ErvaringDe zestig jaar aan ervaring draagt het bedrijf, dat in 1990 naar Oldenzaal verhuisde, ook uit. "Dit geeft vertrouwen bij de klant", vertelt Van Nederpelt. "We werken over de hele wereld. We hebben projecten gehad in Guatemala, Kazachstan en Nieuw Zeeland." Toch zijn de meeste opdrachten van Wiefferink in Europa, zoals Frankrijk, Duitsland en Engeland.

MilieubewustHet grote publiek kan het Oldenzaalse bedrijf tegenkomen op onder meer festivals en evenementen. "Hier leveren we flexitanks", licht werkvoorbereider Geersen toe. "Dit zijn mobiele opslagzakken voor drinkwater of afvalwater. Ze kunnen makkelijk geïnstalleerd worden en zijn herbruikbaar, dus ideaal voor tijdelijk gebruik."

De productie van Wiefferink is deels afhankelijk van regelgeving. "Je ziet pieken in ons werk rondom nieuwe regelgeving", licht Van Nederpelt toe. "Zo komen er in de toekomst steeds meer milieuregels en besluiten vanuit klimmaattops. Er moet steeds meer worden afgedekt en afvalvloeistoffen en mest mogen niet zomaar geloosd worden. Het betekent dat onze producten steeds belangrijker worden in een milieubewuste maatschappij."

Foto: Werknemers van Wiefferink, met van links naar rechts: Bas den Breejen, Jos van Nederpelt, Evert van Steeg, Eelo Gitz en Remco Huisstede (Annina Romita)