Nieuws Actueel

Inpat Center moet hoogopgeleide forenzen naar Brabant lokken

Elf grote bedrijven in Meierijstad hebben Jeanne van Boekel en Lucré Cappetti in de arm genomen. Vanuit THREE-SIXTY in Veghel, bij De Verspillingsfabriek, werken ze onder de naam Inpat Center aan plannen om hoogopgeleide forensen van deze bedrijven naar Brabant te laten verhuizen. De eerste schapen zijn al over de dam, zo schrijft het Brabants Dagblad.

DOMIEN VAN DER MEIJDEN | Beeld: Van Assendelft 14 november 2017

Jeannevan Broekelen Lucre Cappetti

Het lijkt een heel logisch verhaal waarom grote bedrijven in Meierijstad geld en moeite spenderen aan behoud en werving van hoogopgeleiden. De Brabantse economie draait als een tierelier en deze groep werknemers is moeilijk te vinden Sterker, er dreigt nu al een tekort.

Lees ook: 'Brabant doet het beter dan de Randstad'

Werknemers die ook in Brabant willen wonen

De Contactgroep Veghelse Ondernemingen, het Platform Ondernemend Meierijstad en de gemeente Meierijstad hebben daarom samen met elf grote bedrijven (Hutten, FrieslandCampina, Vanderlande, Mars, Maison van den Boer, Koninklijke Ahrend, Van den Bosch, BAS Volvo, Bouwbedrijf van de Ven, Sligro en Jumbo) het Inpat Center in het leven geroepen. Voorheen heette dit project nog 'Gelukkig, wonen in Brabant'.

De twee bezielende krachten achter het Inpat Center, Jeanne van Boekel en Lucré Cappetti, laten er intussen geen gras over groeien. Cappetti: "We begonnen met negen bedrijven, inmiddels zijn dat er elf. En we hebben al met heel veel humanresourcesafdelingen van bedrijven gesproken, en ook al met een aantal werknemers dat nu grote afstanden aflegt tussen wonen en werk. Met steeds vaker dichtslibbende wegen zouden zij sneller kunnen afhaken en bijvoorbeeld werk gaan zoeken in het westen van Nederland. Wij willen die groep voor deze bedrijven hier houden en straks zelfs nieuwe, goede werknemers werven die ook in Brabant willen wonen.

Warm Brabants bad aanbieden

"Door al die gesprekken krijgen we een goed beeld van wat er nodig is, hoe we het kunnen aanvliegen en welke oplossingen we kunnen zoeken en vinden."

Van Boekel: "Uit de vraaggesprekken blijkt dat veel forensen, die vaak meer dan een uur reizen - enkele reis - naar het werk, niet veel weten over de regio Meierijstad en Brabant. En Brabanders zijn vaak niet zulke op-de-borstkloppers om hun eigen regio aan te prijzen en te promoten. Wij willen dat beeld veranderen, zodat ze zien wat Brabant te bieden heeft en wat het hun gezin en de partner kan bieden. Want er gebeurt erg veel in tal van boomende regio's, zoals Eindhoven, Tilburg, Den Bosch en Meierijstad."

"We kunnen zelfs bemiddelen om werk te zoeken voor de partner", zegt Van Boekel. "Dat kan het verhuizen vergemakkelijken. En we kijken naar wat de kinderen uit dat gezin nodig hebben aan sportclubs of andere zaken. Een totaalplaatje zeg maar voor de potentiële verhuizers. Ze een warm Brabants bad aanbieden. Gastvrijheid, daar weten wij hier in Brabant wel raad mee. Dat kan helpen om ze over de streep te trekken en ze zo te behouden voor de regio."

Geen kilometervreters meer

Volgens Cappetti gaat de inzet van Inpat Center ver. "Zo leggen we contacten met makelaars, om snel te kunnen reageren in de oververhitte markt van koopwoningen. We gaan op huisbezoek bij de forensen, om te horen wat ze zouden willen als ze naar Brabant komen. Scholen, sportclubs, vrije tijd: alle onderwerpen komen aan bod. De landing in Brabant moet er een zijn die als thuiskomen voelt."

"In twee gevallen is die match al helemaal gelukt. Zij wonen nu al in Brabant, lekker dicht bij het werk. Geen kilometervreters meer."

De landing in Brabant moet er een zijn die voelt als thuiskomen

Lucré Cappetti