Nieuws Actueel

Investeren in mensen loont door krappe Zeeuwse arbeidsmarkt

De mismatch op de Zeeuwse arbeidsmarkt is hoog. Dat stelt leerwerkadviseur Ine Dellebeke van Leerwerkloket Zeeland. ,,Gemotiveerde mensen met het verkeerde papiertje moet je intern opleiden."

TIMO VAN DE KASTEELE | De Ondernemer i.s.m. Leerwerkloket Zeeland | Foto: FELICE BUONADONNA 27 december 2017

Leerwerkloket dellebeke FELICE BUONADONNA

Het aantal uitkeringsgerechtigden daalt in Zeeland nog altijd. Met een werkloosheidspercentage van 3,1 procent doet de provincie het uitzonderlijk goed. Tegelijkertijd was het spanningsveld op de arbeidsmarkt niet eerder zo groot als nu. Mismatch is de oorzaak: vacatures en werkzoekenden sluiten onvoldoende op elkaar aan. Mensen wonen niet op de plekken waar de banen zijn, of de gewenste kennis en ervaring ontbreken.

Ook is er een mismatch wanneer bedrijven banen aanbieden waar mensen in die regio niet voor zijn opgeleid. Dat laatste is in Zeeland het geval. In de techniek, bouw, logistiek en zorg is de vraag naar personeel groot. ,,Wie een baan in de zorg zoekt en de juiste motivatie heeft, kan relatief snel aan de slag." Probleem is alleen dat de groep Zeeuwse werkzoekenden voor de openstaande vacatures niet de juiste papieren heeft.

Lees ook: Kingfish zet nieuwe vis in de markt

Verbindende schakel

Ine Dellebeke van Leerwerkloket Zeeland brengt daar gestaag verandering in. Zij en haar team vormen de verbindende schakel tussen het bedrijfsleven en Zeeuwen die op zoek zijn naar werk in combinatie met een scholingstraject. ,,Wij adviseren over de opleidingsmogelijkheden met de arbeidsmarkt als uitgangspunt. Daarbij kijken we altijd naar wat iemand kan en wil. Onze doelgroep is zo breed als de arbeidsmarkt zelf." Het bedrijfsleven wil ervaren krachten en de techniek vraagt om specifieke kennis. ,,Genoeg mensen die ervaring en kennis willen opdoen'', stelt Dellebeke. ,,Gemotiveerde mensen moeten een kans krijgen. En daar schort het aan. Kansen ontstaan als werkgevers willen investeren in gemotiveerde kandidaten. Het enige dat we vragen is de bereidheid een scholingstraject te volgen."

Nauwe banden

Investeren loont; in een jaar is de helft van de 140 Zeeuwen die aanklopten bij het Leerwerkloket uitgestroomd naar werk of een opleiding. ,,Door onze nauwe banden met verschillende partijen zorgen wij dat mensen weer kansen op de arbeidsmarkt zien."

Ook werkgevers kunnen bij het Leerwerkloket aankloppen voor advies. ,,Wij adviseren over mogelijke passende opleidingen en hoe het in zijn werk gaat als een bedrijf een leerling wil opleiden."

Wij adviseren over mogelijke passende opleidingen en hoe het in zijn werk gaat als een bedrijf een leerling wil opleiden

Ine Dellebeke, Leerwerkloket Zeeland