Nieuws Actueel

Jarige Spido ontvangt Predicaat Koninklijk

De Rotterdamse rederij Spido heeft aan boord van het schip James Cook het Predicaat Koninklijk gekregen. De oorkonde is de kroon op het werk voor de rederij die dit jaar honderd jaar bestaat.

Redactie 8 juli 2019

Spido Onderscheiding

"We zijn erg blij en enorm trots om dit Predicaat Koninklijk te mogen ontvangen. Het is de kroon op het werk van de afgelopen honderd jaar, maar ook erkenning van onze meest recente inspanningen", vertelt directeur-eigenaar Leo Blok van Spido. ,,Met flinke investeringen hebben we de rederij in een nieuwe fase gebracht en een solide basis gelegd voor de toekomst."

Predicaat Koninklijk

Het Predicaat Koninklijk is een onderscheiding die kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen of grote ondernemingen en symboliseert het respect, de waardering en het vertrouwen van de koning naar de ontvanger. Hier gaat een selectieprocedure van tenminste een jaar aan vooraf, waarbij het bedrijf op allerlei vlakken wordt getoetst.

Eén van de voorwaarden is dat de ontvanger ten minste honderd jaar bestaat. Daarnaast moet het bedrijf van groot belang zijn in diens vakgebied en landelijke bekendheid genieten. Burgemeester Aboutaleb benadrukte in zijn felicitaties de verantwoordelijkheid die de bijzondere onderscheiding met zich mee brengt, en ziet de toekomst van de rederij met vertrouwen tegemoet.

Lees ook: Spido draait een topjaar en mikt op nieuw schip

Met oog voor de bijzondere geschiedenis van de Rotterdamse rederij kijkt de Spido ook graag vooruit. Om haar toekomst te waarborgen en in te spelen op het aantrekkende toerisme, heeft de Spido de afgelopen zeven jaar flink geïnvesteerd in haar vloot en pontons. Zo kregen de meeste schepen een nieuwe motor en is ruime aandacht besteed aan milieu en duurzaamheid, zoals de installatie van zonnepanelen en het tapijt in de salon van een van de schepen dat gemaakt is van gerecycled plastic afkomstig uit zee.

Doop nieuwe schip

Ter gelegenheid van haar honderdste verjaardag heeft de Spido een prachtig boek uitgebracht. Daarnaast is in juni een expositie rond de rederij geopend die t/m september 2020 te zien is in het Maritiem Museum. Naast het concert van The Beach Boys op de Tweede Maasvlakte - dat werd afgesloten met een spetterend vuurwerk - wordt de doop van Spido's zesde schip op 4 september 2019 een feestelijk hoogtepunt van het jubileumjaar. Het nieuwe schip zal zich vooral richten op de evenementenmarkt en biedt plaats aan 250 mensen, inclusief een luxe vip room voor zo'n 25 bezoekers.

Spido biedt het hele jaar door vanaf de voet van de Erasmusbrug rondvaarten, dagtochten en themacruises aan in Rotterdam. De Spido is daarmee één van de grootste attracties van Rotterdam. In 1919 begon de rederij als vervoerder over water, en ging na de Tweede Wereldoorlog verder als rondvaartbedrijf. Inmiddels bestaat de vloot uit vijf schepen.