Nieuws Actueel

Kabinet wil opslag stimuleren en vraag sturen tegen stroomtekort

Volgens netbeheerder Tennet kan na 2030 een tekort aan stroom ontstaan. Het kabinet wil dit probleem vooral aanpakken door de opslag van stroom te stimuleren en de vraag naar elektriciteit beter te sturen.

ANP 12 januari 2023

ANP120123126 1

Het rapport van Tennet is gemaakt in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Volgens een woordvoerder van het departement wordt er al aan gewerkt om mogelijke toekomstige stroomtekorten te voorkomen.

Minister Rob Jetten komt binnenkort met een plan om de opslag van stroom te stimuleren, aldus de woordvoerder. De netbeheerder vindt ook dat ontwikkeling van opslag een van de belangrijke onderdelen van het beleid moet zijn. Verder wordt volgens de woordvoerder al aan de vraagsturing gewerkt. Dat betekent dat bedrijven meer moeten produceren als er meer stroom beschikbaar is en minder als de toevoer van elektriciteit beperkt is. Het kabinet richt zich vooral op het bedrijfsleven en grootverbruikers.

Volgens Tennet dreigt er een tekort aan stroom over zeven jaar omdat de vraag zal toenemen, terwijl de productie steeds afhankelijker wordt van de weersomstandigheden. Steeds meer energie moet opgewekt wordt door zonnepanelen en windparken.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws