Actueel

Kalfjes knuffelen, biologisch eten en overnachten in biotel

beeld deondernemer
Leestijd 2 minuten
Lees verder onder de advertentie

Een enkele keer wordt er een tafel gedekt in een weiland en kan er bij biologische boeren ter plekke worden geproefd van de producten uit de stal of van het land. Bij John en Liane Arink kan er permanent gegeten worden in het restaurantgedeelte van het zogenoemde biotel, op het erf met uitzicht op de koeien in het weiland. "Ik kan me zo geen tweede biologische boerderij voor de geest halen waar dit ook kan", anwoordt John Arink desgevraagd.

Duurzaam

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de vijf hotelkamers (à twee personen) in het biotel, opgebouwd uit een houten skelet met stro en leem. "Het gebouw is zo duurzaam mogelijk, dat was de opdracht aan onszelf", vertelt Arink. "Bovendien is het een nul-energiegebouw; met de restwarmte van de koel- en vriescel kunnen we het hele biotel van energie voorzien." Rondleidingen geven de Arinks al heel lang op hun biologische boerderij, die aanschurkt tegen de Besselinkschans, het domein van de Zwarte Cross. "Liane vond het nooit prettig om na een rondleiding in de openlucht koffie te drinken", verklaart John. "Nu kunnen we dat binnen doen zonder dat de katten direct op de beschuit springen."

Lees verder onder de advertentie

Biologisch

Het biotel/restaurant lijkt een logisch vervolg op de rondleidingen op de boerderij, waarbij een kalf kan worden geknuffeld. John: "Het is intuïtief ontstaan, we hadden geen strak omlijnd plan. Het is zo gegroeid." Liane serveert, met opgeschuimde koemelk, de koffie. Biologische uiteraard. Dat is met het eten in het restaurant niet anders. Drie dagen in de week worden eigen gerechten geserveerd. "Het menu verschilt per week", zegt John. "De producten zijn seizoensgebonden en we willen de nodige variatie brengen, dus niet zes weken achter elkaar hetzelfde menu. Irma Vreeman, die de Groene Kookacademie heeft gedaan, is onze kok. Ze kookt met en zonder vlees, dus ook vegetarisch, en veganistisch. En dat doet ze op een fantastische manier. De leu mot tevreden naor huus gaon."

Beiden kijken uit naar de open dag op zondag 21 augustus, maar een schaduwzijde vormt het conflict met een buurman, die een stal voor 1.200 mestkalveren wil bouwen. Intensieve veehouderij op zo’n 250 meter van een biologische boerderij. De buurman mag bouwen van de gemeente Oost Gelre, de Raad van State buigt zich over de kwestie. John Arink vreest de stank van de mestkalveren. "Maar ik heb nog vertrouwen in de rechtsgang."

Lees verder onder de advertentie