Nieuws Actueel

'Kermis hoort in stadshart'

Vaarwel Chasséveld. Hallo hartje stad. Als het aan bezoekers, exploitanten en horeca-ondernemers ligt blijft het centrum thuishaven voor de familiekermis in Breda. "Het Chasséveld heeft geen uitstraling. Ik sta hier perfect, zo mooi bij de Grote Kerk", zegt Coen van den Corput van Karimata-rad (minireuzenrad).

Peter Vierenhalm | Foto: Joyce van Belkom 7 juni 2016

Kermis Breda

De eerste editie van de familiekermis, die nog tot en met morgen duurt, slaat aan. Want Van den Corput is niet de enige exploitant die dik tevreden is met zijn nieuwe stek. Ook collega's Eveline Martens (Brabants Eethuis) en Cor van Oosten (Flea Circus) zijn zeer content. "Ze moeten van het hele Valkenberg kermisterrein maken. Wat een mooie plek", zegt Van Oosten.

Pilot

Voor de gemeente is het een pilot. Ze gaat straks met exploitanten, omwonenden en horeca-ondernemers kijken of de Grote Markt-Noord, het Kasteelplein en een deel van het Valkenberg echt bevalt als kermisterrein of dat een terugkeer naar het Chasséveld in het verschiet ligt. "Nou, wat mij betreft blijft de kermis lekker in het centrum. Het is reuzegezellig", zegt Hedwig Pluyter uit Etten-Leur. Zij is met haar kleinzoon Tijm (3) bij de Kop van Jut geweest. "De kermis is vooral voor kleine kinderen bedoeld, heel erg goed. Je ziet veel gezinnen en opa's en oma's. Het is allemaal goed betaalbaar. Veel attracties zijn maar 1,50 euro."

Maartje Janssens uit Breda is met haar dochter Jente (6) op kermispad. "Haha, we zijn al voor de tweede dag hier. Zo leuk vinden we het. Voor de kleintjes is het gezellig. Je hebt geen last van grote tieners, die schrikken de kleintjes toch altijd wel een beetje af. En er is veel minder herrie. Na afloop pakken we gezellig een terrasje in het centrum."

Extra omzet

De horeca merkt dat er meer aanloop is. Sander Speet en Marlijn Gloudemans van restaurant Humphrey's op de hoek van het Kasteelplein met de Catharinastraat zijn blij met het vertier voor hun deur. "We draaien extra omzet met ons terras. Veel mensen blijven hangen en drinken wat." Ook Michel van der Gijp, uitbater van café De Pastorie op de Grote Markt, is content. "Ik heb topdagen gedraaid. En het is onwijs gezellig. Dat hoor ik van iedereen. Wat mij betreft trekken ze de kermis door tot en met de Grote Markt-Zuid."

Nostalgie

Voor overbuurman Ger Couvreur van 't Tapperijke is het pure nostalgie. "Als klein kind heb ik de kermis meegemaakt in het centrum van Breda. Daar denk ik met vreugde aan terug. Ik moet de burgemeester bedanken dat hij de kermis na zoveel jaren weer terugbrengt naar de stad. Een geweldig initiatief."