Nieuws Actueel

'Kijken, niet kopen nekt Foto Klein'

Anne Kompagnie en Arnold de Valk | Foto: Pim Mul 2 februari 2016

Fotokleinfailliet1065

Voor de vierde dag op rij blijven de vier winkels van Foto Klein in het Groene Hart dicht. Of het concern het gaat redden is onwaarschijnlijk: betalingsachterstanden zijn te hoog opgelopen, schrijft het AD dinsdag. "Wéér een gat erbij in de winkelstraat."

'Wegens omstandigheden zijn we vandaag gesloten. Excuses voor het ongemak.'

Geen letter te veel staat er op het A4-tje, geplakt op de ruiten van Foto Kleinvestigingen in Woerden en Gouda. Geen woord dus ook over een naderend faillissement en betalingsachterstanden, laat staan mogelijkheden voor klanten om contact op te nemen.

FamiliebedrijfDe kans dat Foto Klein - een familiebedrijf uit Barendrecht dat in totaal 34 vestigingen heeft, waarvan vier in het Groene Hart - de deuren nog opent is tamelijk klein. En dat is niet onlogisch, stelt retaildeskundige Cor Molenaar, hoogleraar op de Erasmus Universiteit Rotterdam.

"De markt waar zij in werken is ontzettend transparant geworden. Iedereen die een fotocamera of televisie wil kopen kan met een paar drukken op de knop alle producten en prijzen vergelijken. Je voert een typenummer in en je krijgt direct een lijst voor je neus waar je dat product het goedkoopst kunt krijgen. Daar zijn mensen gevoelig voor."

Ferdinand Feenstra doet op deze maandagmiddag boodschappen in centrum Gouda. Hij geeft onmiddellijk toe dat hij de speciaalzaak ook nauwelijks meer betrad, vanaf het moment dat hij dezelfde waar ook via internet of bij de Media Markt kon kopen.

Jammer"Zo zit de mens nou eenmaal in elkaar, waarom zou ik een paar tientjes meer betalen? En tóch vind ik het oprecht jammer wanneer die deuren voorgoed dichtblijven. Dit is het marktplein van de beste binnenstad van Nederland, en wat zie je? Een ijssalon die al meer dan tien jaar dicht is en nu daarnaast een dicht pand van Foto Klein. Het is gewoon een beetje een treurig gezicht.''

Loreen Evers werkt nabij de Foto Kleinwinkel in de Woerdense Voorstraat. ,,Naar mijn idee werd de zaak nog wel aardig goed bezocht, maar waarschijnlijk veel klanten van het kaliber 'kijken, kijken, niet kopen'. Die zich oriënteren in de winkel en stallen hun kind een half uur voor zo'n groot scherm met tekenfilms stallen, terwijl zij zich uitgebreid laten voorlichten en dan vervolgens dat televisietoestel voor honderd euro minder online bestellen. Heel zuur, dat je het als ondernemer op die manier altijd aflegt. Foto Klein zal zeker niet de laatste winkel zijn waar het op deze manier zal aflopen.''

Het faillissement van Foto Klein is nog niet uitgesproken, directeur Peter Buter benadrukt dat 'er nog veel geregeld moet worden'. "Zolang niets duidelijk is, kunnen we geen mededelingen doen over de situatie,'' zo luidt de summiere verklaring vanuit het bedrijf, dat tot het laatste moment stevig de concurrentie met de grotere bedrijven is aangegaan. De huidige actie 'Geen BTW, wat moet u ermee?' is ook weer een duidelijk verwijzing naar de '21% BTW, weg ermee'-actie van de Media Markt.

Of het faillissement van Klein binnenkort wordt uitgesproken? Dat is nog niet per se gezegd: de rechter oordeelt daarover, de eerstvolgende faillissementszitting bij de rechtbank is vandaag.

De zittingsagenda is geheim. Pas wanneer een rechter heeft bepaald dat een bedrijf bankroet is, wordt dat naar buiten toe gecommuniceerd. In theorie is het dus ook nog mogelijk dat Foto Klein eruit gaat komen met de schuldeisers en zo voorkomt dat de faillissementszaak voor de rechter komt.

RuimteOf er in de gemiddelde winkelstraat überhaupt nog wel ruimte is voor kleine retailers van de grootte van Foto Klein? "Ieder faillissement heeft z'n eigen verhaal", stelt retaildeskundige Molenaar. "Wel weet ik dat Foto Klein niet de eerste is die omvalt. En dat Foto Klein ook zeker niet de laatste zal zijn.''