Nieuws Actueel

Kinderarbeid: de 5 grootste risicolanden voor ondernemers

Kinderarbeid. Geen bedrijf wil er mee te maken krijgen, maar weet jij zeker dat er geen sprake is van kinderarbeid in je productieketen? 168 miljoen kinderen in tientallen landen gaan niet naar school, maar moeten werken, ook in Europa. Daarom vraagt de ILO op 12 juni – World Day Against Child Labour – aandacht voor dit probleem. Grensverleggers zette alvast de 5 grootste risicolanden op een rij.

Frans Tilstra 8 juni 2016

Kinderarbeid

De lijst is samengesteld aan de hand van de MVO Risico Checker, die meldingen toont van risico’s per land, sector, product of dienst. De website heeft een database met meer dan tweeduizend bronnen.1. India (41 meldingen)India staat met afstand op één in het aantal meldingen van kinderarbeid. Wees gewaarschuwd als je zakendoet met bedrijven in deze sectoren: rijst, tabak, zijde, natuursteen, wierook, tapijten, textiel (zowel garens als doek) edelstenen, elektronica en toerisme. Ook in de leersector werken veel kinderen, onder meer in looierijen waar zwaar en vuil werk wordt verricht.

2. Bangladesh (22)Buurland Bangladesh heeft de wrange eer tweede te staan in deze lijst. Weliswaar met de helft van het aantal meldingen, maar het land is dan ook vijf keer kleiner in bevolkingsaantal dan India. Sectoren waar je extra moet oppassen: wederom leer (leren schoenen, tassen et cetera), en ook jute, textiel, vis, tabak, glas en zeep.

3. en 4. Filippijnen/Brazilië (20/20)Het enige niet-Aziatische land in deze lijst is Brazilië. Pas daar (extra) op voor kinderarbeid als je handelt in rijst, cassave, tabak, ananas, bouwmaterialen, aardewerk, schoenen, vlees en textiel. Voor de Filippijnen zijn er meldingen van kinderarbeid in de agrifoodsector en de kledingindustrie. Kijk ook uit voor kinderhanden bij – hoe verzinnen ze het – vuurwerkproductie.

5. Cambodja (18)Ook in economisch groeiwonder Cambodja is extra aandacht geboden bij het zakendoen. Daar kun je werkende kinderen tegenkomen in de sectoren vis en schaaldieren, vlees, bouwmaterialen, hout, kleding (alweer), alcoholische dranken, toerisme, suiker en ook mineralen zoals zout en zelfs asbest.

Geen kind aanEr zijn ook bekende productielanden waar kinderarbeid een relatief onbekend fenomeen is. In Sri Lanka, Laos, Tunesië en Marokko komt het relatief weinig voor. Binnen Europa is Polen een goede bestemming om zaken te doen, maar ook Roemenië, Bulgarije en Macedonië.