Nieuws Actueel

KLM geeft leenmogelijkheid met steun van Rijk op

Luchtvaartmaatschappij KLM geeft de mogelijkheid op om geld te lenen waarbij de overheid de terugbetaling garandeert. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers van moederbedrijf Air France-KLM. Het is de bedoeling dat de mogelijkheid om tot 2,4 miljard euro te lenen wordt vervangen door een kredietfaciliteit van de gebruikelijke banken waarmee KLM zaken doet. De planning is dat dit in april plaatsvindt.

ANP 17 februari 2023

ANP160223229 1

Ten tijde van de coronacrisis kreeg KLM in totaal voor 3,4 miljard euro steun van de overheid, wat mogelijk was door tijdelijk soepeler regelingen van de Europese Unie omtrent staatssteun. Van dat bedrag was 1 miljard euro een directe lening, waar de luchtvaartmaatschappij 942 miljoen euro van gebruikte. Die lening werd in juni afgelopen jaar al afgelost. Daarnaast kon KLM geld lenen waarbij de overheid voor het grootste deel garant stond.

Aan de steun waren wel eisen verbonden. Zo moest KLM aan bepaalde voorwaarden over financiën, duurzaamheid en leefbaarheid voldoen. De kredietfaciliteit zou uiterlijk tot eind 2025 blijven bestaan.

Ook Air France gaat zijn laatste deel staatssteun van de Franse overheid aflossen. De Fransen kregen in totaal 3,6 miljard euro steun en voor 4 miljard euro aan leenmogelijkheid waarvoor Parijs garant zou staan. Daarvan staan nu nog 1,2 miljard euro aan steun en 2,5 miljard euro aan gegarandeerde leningen uit, maar ook die moeten in april zijn afbetaald en vervangen door andere soorten leningen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws