Nieuws Actueel

Koersdaling Chinese techsector sleept Prosus mee op Damrak

Techinvesteerder Prosus is dinsdag op de aandelenbeurs in Amsterdam bij de verliezers geëindigd. Dat was te wijten aan de forse koersdalingen in de Chinese techsector waar het bedrijf grote belangen in heeft. Bij de kleinere fondsen deed noten-, kruiden- en zadenhandelaar Acomo goede zaken.

ANP 21 februari 2023

ANP210223211 1

Prosus verloor 4,5 procent bij de hoofdfondsen, na het stevige verlies voor internet- en gamesbedrijf Tencent in Hongkong. Acomo was bij de kleine bedrijven een opvallende stijger (4,4 procent) dankzij recordresultaten. Ook deed het bedrijf een voorstel om een recorddividend uit te keren aan zijn aandeelhouders.

De AEX noteerde aan het einde van de dag een min van 0,7 procent op 757,66 punten. De MidKap zakte 0,8 procent tot 1025,46 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt gingen tot 0,5 procent omlaag.

Air France-KLM

Bovenaan de AEX stond Unilever, dat 1,5 procent steeg. Ook informatieleverancier RELX eindigde de handelsdag met positieve cijfers (plus 1,1 procent).

In de MidKap bleef het aandeel Air France-KLM onveranderd, nadat de luchtvaartcombinatie een dag eerder flink verloor. Analisten van Barclays gaven een koopadvies, omdat zij optimistisch zijn over de Europese luchtvaart. Just Eat Takeaway stond tussen de hekkensluiters. Het aandeel daalde 2,7 procent.

Bevoorrading van cruiseschepen

B&S Group liet bij de kleine fondsen wederom een verlies zien van 4,8 procent. De distributeur en groothandelaar, die zich onder meer bezighoudt met bevoorrading van cruiseschepen en luchthavens, kelderde maandag nog met 15 procent. Dat kwam door het bericht dat B&S de publicatie van de jaarcijfers uitstelde vanwege kwesties rond mogelijke belangenverstrengelingen. Ook vertrokken enkele bestuurders.

Marktonderzoeker S&P Global maakte verder nog bekend dat de economische activiteit in de eurozone in februari is gegroeid in het sterkste tempo in negen maanden. Daarnaast meldde het economische onderzoeksinstituut ZEW dat het Duitse beleggersvertrouwen flink is verbeterd.

De euro was 1,0666 dollar waard, tegen 1,0686 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,1 procent in prijs tot 76,28 dollar. Brentolie werd 1,4 procent goedkoper op 82,89 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws