Actueel

Koffie die past bij de Zeeuw

beeld deondernemer
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

Zeeuwse koffie! Het bestaat sinds kort. "Nou ja, echte Zeeuwse koffie bestaat natuurlijk niet", relativeert maker Rob Clarijs gelijk. "Koffie groeit alleen rond de evenaar. Maar ik heb een koffie gebrand die aansluit bij de wens van de Zeeuw. Niet te gek, niet te uitgesproken." Zeg het woord 'koffie' tegen Rob Clarijs en hij gaat helemaal los. Gepassioneerd vertelt hij over de bonen, het branden en natuurlijk over koffie zetten. Want een mooie koffie verdient in zijn ogen ook de volle aandacht tijdens het zetten.

Maar koffie is koffie, zou je als leek denken. Wat maakt een koffie nu een Zeeuwse koffie? "Ik heb iets gezocht dat aansluit bij het Zeeuwse eten. Mosselen, kreeft, maar ook het zoete van de bolus en de babbelaar." Iets met zoet en zilt? "Nee, nee, zilt smaakt absoluut niet. Koffie met Oosterscheldewater gemaakt is heel vies", zegt hij.

Koffie die past bij ZeelandHet idee voor de Zeeuwse koffie ontstond vorig najaar. "Ik zat op het strand met mijn vriendin en we hadden het over koffie. Ik zat naar de golven te kijken en zei: waarom is er eigenlijk geen koffie die past bij Zeeland?"

Lees verder onder de advertentie

Het liet de geboren en getogen Zierikzeeënaar niet meer los. Niet zo verwonderlijk als je kijkt naar zijn achtergrond. Hij is - zoals hijzelf zegt - een trotse Zeeuw. Maar hij is ook barista (een sommelier onder de koffiemakers) en hij is koffiebrander.

Clarijs ging aan het mengen, want zo doe je dat als koffiebrander. Je zoekt bonen van verschillende koffieboeren uit verschillende koffielanden bij elkaar en gaat aan het branden. Dat is alles, er komen geen toevoegingen aan te pas. "Dat is heel erg not done. Je haalt het uit de bonen. De bonen uit Kenia zijn bijvoorbeeld zoet, door de vruchten die daar groeien. Ethiopië geeft meer citrus en bonen uit Colombia of Brazilië zijn notiger. De boon haalt net als bij wijn de smaak uit de grond." De volgende stap is de manier van branden, wat meer hitte, wat korter of langer en daarna (niet onbelangrijk) op de juiste manier zetten. "Je bent net zo lang bezig met experimenteren tot je de smaak hebt die je wilt", zegt Clarijs. De koffie kreeg de naam 'Zeeuwse Branding', toepasselijk, maar hoe smaakt de koffie nu eigenlijk? "Ik heb twee soorten. Windkracht 4 is een wat zachtere koffie. Die is eventueel ook geschikt voor filterkoffie. Windkracht 6 is meer uitgesproken, meer gedurfd."

HorecaDe koffie is vooral bedoeld voor de horeca. "Maar niet voor zaken waar met een druk op de knop een kop koffie wordt gemaakt. Het is een specialiteitendingetje, je moet er de tijd voor nemen. Ze krijgen ook altijd een workshop van mij hoe de koffie moet worden gemaakt."

Lees verder onder de advertentie

En Clarijs gaat verder, want hij moet er niet aan denken dat zijn koffie in een kopje van een ander merk wordt geserveerd. Dus zijn er speciale kopjes met eigen logo gemaakt. "We hebben zelfs onze eigen suikerzakjes met rietsuiker. Ik zou nooit adviseren om suiker in je koffie te doen, maar als je dat wilt, gebruik dan rietsuiker. Dat is zachter dan kristalsuiker."

Gratis proevenDe Zeeuwse Branding wordt op 19 maart gepresenteerd in café de Biet in Zierikzee. Daar is de koffie gratis te proeven tussen 12.00 en 17.00 uur.

Voor particulieren komt de koffie te koop in de koffie- en theewinkel in Zierikzee en in een nieuw te openen winkel in Middelburg. Verkoop in meer zaken sluit Clarijs niet uit. "Maar wel alleen in Zeeland, want het is een echte Zeeuwse koffie."

Lees verder onder de advertentie