Nieuws Actueel

'Koning sloophout' Piet Hein Eek wereldwijd in IKEA-schap

Vanaf heden verkijgbaar in alle filialen van de Zweedse woongigant: de rotancollectie die Piet Hein Eek (49) voor de meubelmultinational ontwierp. Daarover bericht het AD.

Annemart van Rhee | Foto: Remko de Waal 15 augustus 2016

Piet hein eek ikea rotan meubels

De roze limited edition-vaas van Hella Jongerius blijkt nog steeds gewilde handelswaar op Marktplaats. En nu presenteert designer Piet Hein Eek zijn IKEA-collectie in beperkte oplage: een rotan ligbed (109 euro), een stoel (79 euro) en diverse manden (tot 35 euro). Tijdens de lancering van de nieuwe catalogus van de woongigant, 328 pagina's die vanaf maandag bij 6,2 miljoen huishoudens op de mat ploffen, showde de Eindhovenaar zijn paradepaardjes. En hij meldde dat ontwerpen voor IKEA aanvoelt als spitsroeden lopen.

Miljoen regeltjes

Waar Koning Sloophout in zijn eigen bedrijf zijn goddelijke gang kan gaan, moest hij nu met 'een miljoen' regeltjes rekening houden. "Uiteindelijk is het gelukt om een ambachtelijke uitstraling te creëren door materiaal van een fijnere structuur te gebruiken. Ik wilde de rotanmeubelen voorzien van stalen buizen. Dat mocht niet vanwege de stapelbaarheid."

Hout met knoesten

"Mijn oorspronkelijke stoel werd afgekeurd omdat er een millimeter ruimte onder het frame zat. En ja, dan kan iemand zijn vinger eronder steken. Alsof het mij uitmaakt dat iemand zijn pink breekt! Maar hetzelfde gold voor hout met knoesten voor mijn volgende collectie: te gevaarlijk. Daarnaast paste het bed eerst niet in de verpakking. Ik werd knettergek van alle voorschriften.''

Vurenhouten stoelen

Toch snapt de Brabander - 'ik bedacht de stoel binnen vijf minuten'- de voorzorg . In eigen fabriek maakt hij een paar stuks van een bepaalde tafel of bank, vanaf maart verkoopt IKEA van Amsterdam tot Seoel minstens 40.000 exemplaren van elk rotan Eek-ontwerp. Later volgen ook nog vazen, bestek en vurenhouten stoelen. "Met zulke aantallen kan het behoorlijk uit de hand lopen als er iets fout gaat."

Lelijke namaak

Eek is ver weg gebleven van zijn creaties van sloophout die voor duizenden euro's over de toonbank gaan. Bezitters daarvan hoeven dan ook geen waardeverlies te vrezen. Eek: "Wij besteden zo veel aandacht aan elk plankje. Dat kan niet goedkoop geproduceerd worden. Dan gaat het er ruk uitzien, lelijke namaak.''

IKEA-gevoel

Qua smaak heeft hij wat minder met de woonketen. Hij lust de gehaktballetjes niet en in zijn huis overheersen eigen ontwerp en vintage meubelen. Eek: "Ik ben wel opgegroeid in een kinderkamer met Billy's. Dus ik ken het IKEA-gevoel."

Ingegerd Råman

De Zweden rekenen daarop en denken dat de naam Eek eenzelfde run ontketent als hun laatste limited edition: het keramieken servies Vigtigt van de Zweedse glas- en keramiekontwerper Ingegerd Råman was binnen drie dagen uitverkocht.