Nieuws Actueel

Kroeze houdt vast aan zijn 4,5-oliebol

Elk nadeel heeft zijn voordeel, merken ze ook bij bakkerij Venekamp in de Amsterdamse Ferdinand Bolstraat, die in de jaarlijkse oliebollentest van het AD een bedroevende 4,5 kreeg. Door het filmpje van de huilende bakker Alfred Kroeze (65), dat viraal ging, vliegen de bollen nu alsnog de winkel uit. Dat schrijft Het Parool.

Nina Rijnierse | Foto: ANP 30 december 2016

Kroeze 1065

Kroeze moet achter uit de bakkerij worden gehaald. Bij de vitrine met oliebollen staat een meisje dat graag een selfie wil maken met de bakker. "Ze zijn héérlijk! Het gaat helemaal goed komen hoor!"

Tranen

Kroeze was gisteren in tranen te zien op AT5, waarna op Facebook een actie werd opgezet die mensen opriep om oliebollen te gaan kopen bij Venekamp. "Klanten bellen me zelfs om te vertellen dat ze vanmiddag oliebollen komen halen."

Elke winter is Kroeze van november tot januari verantwoordelijk voor de eindejaarssnack. Hij begon op zijn zestiende bij de vader van eigenaar Koert van Egmond (46) in de bakkerij, die het recept bedacht.

Onbegrijpelijk

Voor de wedstrijd van het AD mogen bakkerijen zich zelf aanmelden. Kroeze bereidde zich goed voor. "Ik heb eerst proefgedraaid met verschillende toevoegingen. Ik probeerde een ander soort boter, krenten, voegde vanille en kaneel toe. Ik vroeg aan de mensen welke zij dachten dat de beste was."

Kroeze snapt niets van het cijfer. In 2000 was hij nog kampioen op dezelfde lijst. "Onbegrijpelijk. Volgens het panel zijn ze te luchtig en zit er te veel kaneel in, maar dat klopt helemaal niet. Er zit maar een klein snufje kaneel in!" Hij demonstreert met een mesje hoe je kunt zien of een oliebol goed is. "Kijk, hij is niet te vet en er blijft niks aan kleven. Die techniek heb ik van mijn moeder geleerd."

Prachtig

De bakker voelt zich gesterkt door alle steun. "Het is prachtig, ik vind het echt heel mooi. Ik wil iedereen bedanken. Na gisteren wilde ik eigenlijk gewoon stoppen. Maar door al die mensen kan ik weer door."

Kroeze is het niet eens met zijn plek op de ranglijst, maar neemt de kritiek van het AD-panel wel serieus. "Een 4,5 is op school natuurlijk gewoon onvoldoende. Ik ben nu al bezig met hoe ik het volgend jaar anders kan doen. Maar ik ga mijn oude recept niet weggooien. Ik stond voor honderd procent achter mijn bollen en dat sta ik nog steeds."

Gerelateerde artikelen:

Actie om huilende oliebollenbakker uit de Pijp te steunen

Honderden uren trainen voor de allerbeste oliebol