Nieuws Actueel

Meer meubelpioniers en architecten in M4H-gebied

In het Rotterdamse M4H-gebied zijn steeds meer architecten, meubelmakers en interieurontwerpers te vinden. Dat schrijft het AD.

Ellen Lengkeek | Foto: Jan de Groen 26 september 2016

Lenard Vunderink Buurman Rotterdam

Het contrast is opvallend. Achter de Marconitorens in Rotterdam-West, tegenover de winkelstrip, vinden steeds meer duurzaam en circulair werkende meubelpioniers en architecten een nieuwe werkplek. Pal tegenover de bouwmarkt Praxis en in de schaduw van stuntwinkels als de Beddenreus en Keukenkampioen ligt de Keilewerf, waar restanten van bouwmateriaal worden verkocht en meubelworkshops worden gegeven. Het hier ontwikkelde zelfmaak-balkonbankje is in trek: er staan al exemplaren achter het Centraal Station en in het Vroesenpark.

M4H-gebied

In het stoere, nog te renoveren Keilepand (het voormalige poortgebouw van Thomsen's Havenbedrijf) zijn behalve architectencollectief de Urbanisten, Bekkering Adams Architecten en Group A architects nu ook meubelmakers WoodWave en Sant interiors te vinden. De laatste verhuisde vanuit Gouda naar het M4H-gebied. Ooit was hier een van de grootste fruithavens ter wereld, nu verandert het gebied in een moderne woon- en werkzone.

Duurzame en circulaire economie

,,De gedachte van duurzame en circulaire economie in dit gebied spreekt ons aan,'' zegt interieurarchitect Walter Sant, die met echtgenote Jillian eigenaar is van Sant interiors. ,,Je voelt de kracht van dit gebied en de verbondenheid. Ook wij worden nog meer dan voorheen aangesproken op hergebruik van materialen.'' Sant ontwerpt en maakt complete (woon-)inrichtingen zoals keukens, inbouwkasten en ander maatwerkmeubilair. ,,In deze dynamische omgeving, waarin Rotterdam zich sterk profileert als maakstad, willen wij een duurzame groei van ons bedrijf realiseren.''

Zelf bouwen

Meer laagdrempelig gaat het eraan toe bij Buurman Materialen en Werkplaats. Dat is precies de bedoeling van de onderneming, die met tal van andere creatieve bedrijven is neergestreken op de broedplaats Keilewerf. Buurman is een openbare werkplaats en tevens winkel voor tweedehands bouwmateriaal. ,,Wat ooit afval was, krijgt bij ons een tweede leven. Maken staat daarbij centraal, want met creativiteit is elke soort restmateriaal inspiratie voor iets nieuws. Een kast van oude expositiepanelen, krukjes van bouwafval of een bank van afgekeurd hout'', legt architect Laura Rosen Jacobson uit.

Workshops

Buurman is in 2015 opgericht met als doel de hoeveelheid bouwafval in Nederland te verminderen. ,,In onze bouwmarkt worden workshops gegeven waar je leert je eigen meubels te ontwerpen. We verstrekken ook handleidingen om thuis aan de slag te gaan. Een werkbank huren om aan een eigen project, zoals een eettafel of wandkast, te werken, kan bij ons ook.''

Balkonbankje

Het populaire balkonbankje - eveneens als tafeltje te gebruiken - is door Laura en haar zakenpartners Bas van den Berg en Lenard Vunderink zelf bedacht. De handleiding is los verkrijgbaar, zodat iedereen thuis kan proberen zijn eigen balkonbankje te fabriceren.