Nieuws Actueel

Leerwerktraject levert je kennis en geld op

Als ondernemer die verder wil komen, kun je voordeel halen uit het optreden als leerwerkbedrijf. Veel ondernemers gingen je voor. Zij zetten scholieren en studenten in op de werkvloer of voor het doen van onderzoek. Bij de overheid kun je een tegemoetkoming in de kosten aanvragen, zo meldt Gerdine Annaars van de Kamer van Koophandel in deze blog.

Gerdine Annaars 12 september 2017

Leerwerkbedrijf

Zelf dacht ik bij leerwerkbedrijf altijd als eerste aan de techniek maar er zijn allerlei sectoren waar met leerlingen gewerkt wordt. Denk bijvoorbeeld aan de transport, beveiliging, ICT, handel, zorg en horeca. De begeleiding van leerlingen kost je natuurlijk tijd en moeite maar je krijgt er ook veel voor terug.

Ik zet de voordelen voor je op een rij:

1. Je haalt actuele kennis, een frisse blik en de allernieuwste inzichten binnen.
2. Je hebt direct profijt van de extra handen van beginnende vakmensen.
3. Het is een mooie manier om leergierig en gemotiveerd personeel in huis te halen. Veel studenten gaan na hun opleiding aan de slag bij hun leerwerkbedrijf.
4. Je profileert je als maatschappelijk betrokken en sociaal bewogen ondernemer.
5. De overheid ondersteunt leerwerkbedrijven. Je kunt voor een student 2700 euro subsidie per studiejaar krijgen.

Subsidie aanvragen

Met de subsidieregeling Praktijkleren stimuleert de overheid werkgevers om leerwerkplaatsen aan te bieden. Je kunt subsidie aanvragen voor:

• VMBO leerlingen
• MBO leerlingen
• HBO leerlingen (sectoren landbouw en natuurlijke omgeving, techniek)
• Promovendi (voor het doen van onderzoek)
• Technologisch ontwerpers in opleiding (voor een ontwerpopdracht)

De subsidie vraag je aan het eind van het schooljaar aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). RVO is onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken en ondersteunt bedrijven met regelingen en subsidies.
Voorwaarde is dat je een erkend leerwerkbedrijf bent. Zo’n erkenning vraag je aan bij de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB is een samenwerking tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven. Een erkenning als leerbedrijf is 4 jaar geldig.

Meer informatie

Er zijn tal van overheidsregelingen en subsidies voor ondernemers. Het loont de moeite je daar toch eens in te verdiepen. Op de site van de Kamer van Koophandel staan ze handig op een rij.

Gerdine Annaars is ondernemersadviseur bij de Kamer van Koophandel