Nieuws Actueel

Lingeriekoningin Marlies Dekkers onder ede

Modeontwerpster Marlies Dekkers heeft vrijdagochtend in de rechtbank onder ede een getuigenis afgelegd, meldt het AD. De Rotterdamse lingeriekoningin was opgeroepen om haar toelichting te geven op het faillissement van haar bedrijf in 2013.

Van onze redactie 1 april 2016

Marlies dekkers anp

Tegen de rechter verklaarde Dekkers vrijdagochtend dat tien partijen in haar bedrijf wilden investeren om faillissement te voorkomen, maar dat er te weinig tijd was. Investeerder Karmijn Capital kreeg vervolgens exclusiviteit in onderhandelingen over overname, waardoor alternatieve plannen kansloos raakten.

Dekkers zou die exclusiviteit op eigen houtje hebben aangeboden. Haar advocaat en de raad van commissarissen stelde ze pas daarna op de hoogte. Aandeelhouders wilden echter een andere partner dan Karmijn Capital. De bewindvoerders van Marlies Dekkers gingen echter toch met deze financier in zee. Na de doorstart verwierf Dekkers als privépersoon aandelen in het nieuwe bedrijf. Andere aandeelhouders kregen niks.

RechtzaakOp basis van de getuigenis van Dekkers gaan de benadeelden van het faillissement bepalen of er rechtzaak komt tegen de MD-groep, het bedrijf waarvan Marlies Dekkers nog altijd creatief directeur is. Op korte termijn worden ook andere betrokkenen bij het faillissement gehoord.

Het voorlopige getuigenverhoor was aangevraagd door vroegere aandeelhouders en schuldeisers. Zij verloren miljoenen euro's als gevolg van de ondergang van het bedrijf, dat binnen enkele dagen een doorstart maakte.

Marlies Dekkers werd wereldberoemd met haar zogenoemde spiderbeha, die werd gedragen door sterren als Madonna, Britney Spears en Rihanna. Maar de voormalige Zakenvrouw van het jaar kwam als gevolg van tegenvallende verkopen in financiële problemen.

MiljoenenkredietDiverse aandeelhouders voerden in 2013 gesprekken met mogelijke financiers om het bedrijf te redden. Geheel onverwacht werden zij naar hun zeggen echter geconfronteerd met een faillissement van de zeven bv's binnen de onderneming. Dit leidde tot 65 ontslagen.

Volgens het faillissementsverslag van de curatoren Christiaan Groen en Marcel Groen kwam het faillissement echter allerminst onverwacht. Enkele maanden eerder zegde huisbankier Rabobank een miljoenenkrediet op. Met behulp van de snelle faillissementsprocedure werd het bedrijf binnen enkele dagen opnieuw opgetuigd.

Dekkers had haar getuigenis van vandaag achter gesloten deuren willen geven, uit vrees voor reputatie-schade. De rechtbank wees dit verzoek echter af.