Nieuws Actueel

Loempiaman in tranen

Na 30 jaar dreigt een einde te komen aan de kiosk van loempiaverkoper Xuan Tran op de Visbrug in Dordt. Op het stadhuis voerde Tran gisteren een wanhoopsgesprek met de gemeente, bericht het AD.

Niels Dekker | Foto: Victor van Breukelen 8 maart 2016

Loempia Weg

Dikke tranen lopen over de wangen van de Vietnamese loempiaverkoper Xuan Tran en zijn vrouw. Ze tonen een deel van de kleine 10.000 handtekeningen die zijn gezet voor behoud van hun loempiakraam op de Visbrug. Na 30 jaar dreigt als gevolg van de herinrichting, met al dan niet een omstreden gat met trap in de brug, een eind te komen aan hun enige bron van inkomsten.

Hèléne Kloosterman heeft ook haar handtekening gezet. Als ze nog even op het Vietnamese echtpaar afstapt, schieten de twee vol. "Ze hebben recht op deze plek, ze staan hier al zo lang", zegt Kloosterman, terwijl ze het stel probeert te troosten. "Het komt wel goed, er komt echt wel een oplossing", zegt ze, terwijl ze haar armen om de ontroostbare vrouw van Xuan Tran heen slaat.

GesprekEen uur later heeft Tran een gesprek op het stadhuis met de hoogste ambtenaar van de gemeente Dordrecht: directeur Henk Kranendonk. In het gesprek wordt de toekomst van de bekende Vietnamees besproken, die buiten Nederland vooral bekend is als dichter.

Tran moet volgens de gemeente 'rekening houden met vertrek' vanwege de toekomstige plannen op en bij de brug. Hij kreeg een nieuw contract aangeboden, waarbij verhuiskosten niet worden vergoed. In het oude contract zou dat wel het geval zijn, maar volgens de gemeente is dat contract verlopen. Tran heeft tot nu toe geweigerd het nieuwe contract te tekenen.

Volgens betrokken wil de gemeente Tran weg hebben van zijn vaste plek omdat nieuwe horeca op en bij de brug zijn gepland in de toekomstige plannen. Zo liet Bagels & Beans al zijn oog vallen op het onlangs leeggekomen pand van Reggefiber. Trans kraam zou niet meer op die plek passen.

Zelf vindt Tran dat het makkelijk past tussen nieuwe horeca. Zo heeft hij al aangeboden de kiosk te renoveren om niet uit de toon te vallen. In alle andere gevallen, zo laat Tran weten, moet de gemeente met een geschikt alternatief komen. Zo zou een plek ter hoogte van de Hema op het Achterom voor hem acceptabel zijn. "Maar ik wil liever hier blijven", aldus Tran.