Nieuws Actueel

Meer techniekstudenten, minder technici

De belangstelling van scholieren voor techniek neemt toe en steeds meer van hen beginnen aan een technische studie. Toch daalt in Nederland het aantal technici, zo bericht de Volkskrant

Nanda Troost | Foto: Hollandse Hoogte 22 juni 2016

Techniek meisjes vrouwen hollandse hoogte

Het aantal hoogopgeleiden met een technische opleiding daalt in Nederland. Dat geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. Had tien jaar geleden 12 procent van de 25- tot 35-jarigen een hoger technisch diploma, in 2014 was dat nog maar 9 procent. Nederland bungelt daarmee onderaan in de Europese Unie. Alleen Luxemburg scoort nog lager. In Duitsland haalt 20 procent van de afgestudeerden een technisch diploma, tweeenhalf keer zoveel als in Nederland.

Natuur en techniekDeze cijfers lijken haaks te staan op de ontwikkelingen in het middelbaar onderwijs. Op de havo en het vwo is het profiel natuur en techniek steeds populairder geworden, zowel bij jongens als bij meisjes. Ook het aantal studenten dat aan technische opleiding begint in het hoger onderwijs neemt toe, maar niet zo snel als op de havo en het vwo gebeurt. Dat blijkt uit gegevens die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag heeft gepubliceerd.

CampagnesOverheid, onderwijs en bedrijfsleven voeren al jaren lang campagne om meer studenten richting techniek te krijgen met campagnes als Kies Exact en het Techniek Pact, waarvoor het bedrijfsleven miljoenen heeft uitgetrokken. Deze cijfers maken juist duidelijk hoe belangrijk dergelijke campagnes zijn, zegt de woordvoerder van technologie-ondernemersvereniging FME. 'Het probleem erkennen we. En het gaat ook langzaam maar zeker de goede kant uit. We willen dat vier op de tien jongeren voor een technische opleiding kiezen. Op het mbo is dat inmiddels twee op de tien, in het hoger onderwijs drie op de tien. We zijn dus nog niet klaar.' Bijkomend probleem is dat veel studenten hun studie niet afmaken.