Nieuws Actueel

Melkveehouder uit Hertme komt met Melktap Weleveld

Tubantia schrijft over Melktap Weleveld in Hertme. Je gooit er een muntje in en haalt er vervolgens een fles met verse melk uit. De tap staat sinds kort op het erf van Bé en Ans Huiskes. "Ik heb het niet zelf bedacht", zegt Ans (53). "Ik zit in een besloten Facebookgroep met andere boerinnen. Daarin kwam dit idee ook voorbij."

Ron Hemmink | Foto: Frans Nikkels 21 november 2017

Melktap Frans Nikkels

De melktap, officieel de Melktap Weleveld genaamd, werkt simpel. Het melken van de koeien van het echtpaar Huiskes gebeurt met robots en gaat 24 uur per dag door. De warme, pas gemolken melk gaat meteen in een koeltank. Daarna wordt de melk overgeladen in een vat van 50 liter.

Met een shoveltje of steekwagen wordt dat vat naar de melktap vóór op het erf gereden. Het vat wordt, onzichtbaar voor de klanten, gekoppeld aan de tap. Onderin de automaat is plek voor twee vaten van elk 50 liter. De klant kan een muntstuk in de automaat gooien en krijgt vervolgens de melk. 1 liter kost 1 euro. De fles onder het tuitje zetten, wachten tot de fles gevuld is en klaar is Kees.

Lees ook: Nieuw in Lopikerkapel: verse eieren trekken uit mobiele automatiek

Veel gezonder

"Bij Lidl is een liter melk misschien goedkoper dan een euro", weet Ans. "Maar verse melk is niet te vergelijken met melk uit een pak uit de supermarkt. Dit is rauwe melk, niet gepasteuriseerd." "De verse melk is veel gezonder", zegt echtgenoot Bé (59). "Ja, er zit iets meer vet in dan in de melk uit de supermarkt. De melk is onbewerkt en daardoor zitten óók alle gezonde ingrediënten er nog in."

De twee kennen de discussies over rauwe melk. Is die wel écht zo gezond? Ans heeft gelezen dat rauwe melk kan helpen om darmkanker te voorkomen, de melk zou risicoverlagend werken. "Maar de ene keer blijkt uit een onderzoek dat een bepaald product gezond is en bij een volgend onderzoek is datzelfde product opeens weer ongezond..."

Advies

Zelf zweert Bé bij rauwe melk. "Het verschil in smaak met gepasteuriseerde melk? Ik zou het niet meer weten. Ik drink alleen nog maar deze verse melk." Het stel adviseert wel mensen met een lage weerstand, mensen die ziek zijn, zwangere vrouwen, ouderen en jonge kinderen de rauwe melk te pasteuriseren. Dat wil zeggen: minstens 15 seconden verhitten tot boven de 72 graden. Sowieso moet de melk na aankoop zo snel mogelijk de koelkast in en is het product ongeveer drie dagen houdbaar.

Dat schrikt de klandizie niet af. Integendeel, Melktap Weleveld is nu circa tweeënhalve week in gebruik en de zaken gaan goed. Ans Huiskes: "Onze doelstelling is om 10 liter per dag te verkopen en daar zitten we nu al ruim boven."