Nieuws Actueel

Facturen weer later uitbetaald: 43 dagen wachten op geld voor mkb

De factuuruitbetaling voor midden- en kleinbedrijven laat nog twee dagen langer op zich wachten dan vorig jaar. Het duurt nu gemiddeld 43 dagen voor het geld op de bankrekening staat, blijkt uit onderzoek van Betaalme.nu. Dit ondanks wetgeving en afspraken die de betaaltermijnen naar beneden moesten halen.

Anna Neeltje de Boer 19 juli 2018

Betaal betaling betaaltermijn betaalmenu onderzoek ondernemers mkb factuur facturen

Behalve de betalingstermijn is ook de betalingsbereidheid achteruit gegaan. Moest vorig jaar nog 15 procent van de ondernemers achter hun factuurbetaling aanzitten, dat is dit jaar verdubbeld naar 30 procent.

Lees ook: Zo zitten de regels met factuurbetalingen in elkaar

Risico

Eén op de vijf mkb’ers wordt zo nu en dan gevraagd om langere betalingstermijnen te accepteren dan wettelijk toegestaan. De helft daarvan gaat akkoord, maar verstandig is dat niet. Het maakt hen kwetsbaarder voor tegenslag: door langere betaaltermijnen te accepteren, lopen ze het risico sneller in de problemen te komen als de economische groei afzwakt. Veel bedrijven zijn bereid om facturen sneller te betalen in ruil voor een korting op de factuur van 5 procent. Vorig jaar zei een derde van de ondernemers met deze korting te maken te krijgen. Vandaag de dag is dat de helft.

Het onderzoek van Betaalme.nu is uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau DirectResearch.