Nieuws Actueel

Monk Eindhoven opent boulderhal in Rotterdam

Bouldergym Monk uit Eindhoven opent binnenkort in Rotterdam zijn derde klimhal. Eerder werd al een hal in Amsterdam in gebruik genomen, schrijft het Eindhovens Dagblad.

Van onze redactie 25 augustus 2016

Boulder

Acht jaar geleden opende Monk op Strijp-S zijn eerste boulderhal. "Het was zelfs de allereerste in Nederland", zegt mede-eigenaar Dirk Mol.

De sport, waarbij klimmers via gekleurde handgreepjes tegen steile, soms overhangende 'rotswanden' zonder touwen zo snel mogelijk naar boven klauteren, zit stevig in de lift. De recente promotie tot Olympische sport zal daar vooralsnog weinig aan veranderen.

SuccesVanaf dag 1 is het Monk voor de wind gegaan, zo blijkt uit het relaas van Mol (39). Het ledental in Eindhoven groeide gestaag, tot zo'n 500. Ook in Amsterdam-Noord, waar Monk tweeënhalf jaar terug een hal opende, gaat het zeer voorspoedig, aldus Mol. Dagelijks weten zo'n 200 klimmers de weg naar de boulderhal te vinden.

Het succes smaakte naar meer. En dus gingen de mannen van Monk ná Amsterdam op zoek naar een derde locatie. "We hebben lang gezocht naar een plek die aansluit bij het karakter van Strijp-S. We zochten een loods met voldoende vierkante meters en veel daglicht, het liefst op een klein bedrijventerrein én met voldoende parkeerruimte." De keus viel uiteindelijk op een oude drukkerij aan de Ceintuurbaan in Rotterdam-Noord. "Een gebied in opkomst, net als Strijp-S en midden in een woonwijk."

Momenteel wordt hard gewerkt om de boulderhal op tijd - medio oktober is de opening - af te krijgen. De inrichting en alle klimwanden worden zelf ontworpen.

De grootsteDe hal in Rotterdam wordt vooralsnog de grootste. "We hebben daar 1950 meter vloeroppervlak, tegen 1600 meter op Strijp-S. De wanden worden in de nieuwe hal 20 centimeter hoger dan hier. Dat is overigens ook de trend: hoger en meer overhangende wanden. Ook zitten er wat meer gekke hoeken in, waardoor je ook meer mogelijkheden krijgt voor interessante routes. Die worden overigens wekelijks aangepast, net als hier op Strijp-S."

De toekomst van Monk in Eindhoven is intussen nog onzeker. Van meet af aan was duidelijk dat het voormalige Philips-gebouw SBX slechts tijdelijk onderdak biedt aan de boulderhal. Mol: "In het najaar hopen we meer duidelijkheid te krijgen."