Nieuws Actueel

Culinaire ontdekkingstocht langs Utrechtse boeren

Agrarische ondernemers in de regio Utrecht openen tussen 26 januari en 11 februari de deuren voor het grote publiek. Het evenement Verlichte Proeverijen biedt een culinaire ontdekkingstocht langs boerderijen in Cabauw, Polsbroek, Benschop, Polsbroekerdam en Snelrewaard. Dat schrijft het AD.

Nina Huisman | Foto: Rianne den Balvert 26 januari 2017

Kaasboerderij Utrecht Rianne Den Balvert

Volgens organisator Lyanne de Laat is het evenement een combinatie van traditie en vernieuwing. ,,In het verleden had je de Verlichte Boerderijen. Tijdens dat evenement kon je langs bij mooi verlichte boerderijen in de Lange Linschoten in Oudewater. Dit jaar kan dit nog steeds, maar nu willen we ons ook richten op de producten die in deze boerenbedrijven worden gemaakt.’’

Regionaal aanbod

Volgens De Laat worden mensen steeds nieuwsgieriger naar wat er op hun bord ligt. ,,Mensen willen steeds vaker weten waar hun eten vandaan komt en gaan zich ook steeds meer interesseren in wat er in de omgeving gemaakt wordt. Iedereen kent wel het stukje boerenkaas van het platteland, maar er is nog zoveel meer dat wordt aangeboden.’’

Netwerk uitbreiden

Hans en Cora Janmaat stellen hun melkveebedrijf tijdens de Verlichte Proeverijen open. ,,Er zijn nog heel veel mensen die niet weten waar melk vandaan komt, dus we gaan daar tijdens de route over vertellen. Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk meegeven aan de mensen.’’ Het evenement is niet alleen educatief: volgens Janmaat brengt het ook een stukje saamhorigheid. ,,Wij leren door het evenement niet alleen nieuwe mensen kennen, maar ook de andere boerenbedrijven in de regio.’’

Bewustwording

Volgens Mathilde van Vliet van Kaasboerderij de Vliethoeve (links op de foto) worden mensen steeds bewuster van wat zij eten. ,,Mensen die hier komen zijn altijd nieuwsgierig naar hoe we onze kazen maken. Normaal gesproken laten we uit hygiënische redenen mensen liever niet in onze kaasmakerijen, maar tijdens de Verlichte Proeverijen maken we graag een uitzondering. Ik vind het een goede zaak dat mensen meer willen weten hoe en waar iets gemaakt wordt en ik leg het ze graag uit.’’

De Laat: ,,Tijdens het evenement willen we bewustwording creëren en de mensen aangenaam verrassen. We willen ze laten zien wat voor moois er zo dichtbij gemaakt wordt en met hoe veel liefde dat wordt gedaan.’’

De Verlichte Proeverijen vindt plaats tussen 26 januari en 11 februari. Meer informatie is te vinden op de website of de facebookpagina van het evenement.