Nieuws Actueel

Niet iedereen mag een terras hebben in Den Haag

Waar het muziekcafé en de ijssalon met hun buitenzitjes gigantisch profiteren van het stralende nazomerweer, krijgen de eigenaren van Braadstaal, Augustus en Haver in dezelfde Haagse Reinkenstraat tot hun grote frustratie maar géén vergunning voor een zogeheten terrasbak. ,,Dit is oneerlijk'', zeggen de uitbaters tegen het AD.

MALOU SEIJDEL 8 september 2016

Terras 18

Er lijkt maar geen einde te komen aan de zomer: ook deze week stijgen de temperaturen weer tot boven de 25 graden. Hagenaars profiteren flink van het mooie weer met koffie-afspraken, lunches en diners buiten de deur. In heel Den Haag zitten de terrassen deze week bomvol.

Bij ijssalon W'ijs in de Reinkenstraat bijvoorbeeld vliegen de bolletjes choco-, aardbeien en smurfenijs woensdagmiddag over de toonbank. Klanten eten hun ijsjes in het zonnetje op. Even verderop in de straat, bij muziekcafé Foots, zijn de koude drankjes niet aan te slepen. Het moge duidelijk zijn: ondernemers met een terras hebben niets te klagen wat betreft de bonus-zomerweken.

BuitenmeubelsIn de Reinkenstraat is echter niet iedere horecazaak in het bezit van een terras voor de deur. Waar Foots, W'ijs en eetcafé Lokaal 's morgens de buitenmeubels tevoorschijn toveren, kunnen de eigenaren van lunchroom Haver, restaurant Braadstaal en eetcafé Augustus in dezelfde straat daar alleen maar jaloers naar kijken. Allen vroegen een vergunning aan voor een terrasbak, maar de gemeente wees ze af. En dát leidt tot de nodige frustraties.

De parkeerdruk in 'hun' gedeelte van de straat is dusdanig groot, dat parkeerplekken voor Braadstaal, Augustus en Haver niet verruild kunnen worden voor een terras. ,,Niet in alle delen van de straat is de parkeerdruk hetzelfde", legt een gemeentewoordvoerder uit. ,,Dit wordt mede veroorzaakt door de verschillende parkeerregimes." In het ene deel van de straat geldt betaald parkeren, in het andere deel - het deel van Braadstaal en Haver - kun je gratis je auto kwijt.

OneerlijkBas Jongma van Braadstaal spreekt van 'oneerlijke concurrentie' en pleit voor een aangepast terrasbeleid. ,,De gemeente wil meer reuring hier, schreef ze in de horecavisie. Nou, op deze manier creëer je die niét", vindt hij. Jongma is naar eigen zeggen al tevreden met een terras dat slechts in de zomer geplaatst mag worden. ,,Het is hier toch maar een paar weken per jaar lekker weer."

Ook zijn buurvrouw Daniëlle Bigot van Haver baalt als een stekker. ,,Met dit weer vragen mijn gasten regelmatig of ze buiten kunnen zitten. Steeds moet ik ze teleurstellen. Voor mijn zaak staan twee tafeltjes, daar houdt het op. Zonde, vooral als je ziet dat het aan de andere kant van de straat anders is." Jongma: ,,Het spreekwoord 'gelijke monniken, gelijke kappen' geldt hier niet. Heel vervelend."

Het ziet er echter niét naar uit dat de gemeente gehoor geeft aan de wensen van de ondernemers. ,,Parkeerplekken zijn belangrijk voor het economisch functioneren van de detailhandel", zegt de woordvoerder. ,,Ook wordt tegemoet gekomen aan een wens van bewoners voor voldoende parkeervoorzieningen in de directe omgeving." De gemeente laat ten slotte weten dat ze vooralsnog geen aanleiding ziet het bestaande beleid te herzien. ,,Dit op basis van het draagvlak binnen de Haagse samenleving voor de huidige regels én het feit dat het beleid onlangs nog is geëvalueerd."