Nieuws Actueel

Noodplan Presikhaaf Bedrijven ligt klaar

Het stadsbestuur van Arnhem houdt zich het recht voor om bij mislukking van de overname van Presikhaaf Bedrijven door de sociale onderneming GoedWerkt een alternatief achter de hand te houden. Dit 'terugvalscenario' voorziet in de oprichting van een eigen 'Werkbedrijf Arnhem BV' dat zich richt op 'duurzame werkgelegenheid voor Arnhemmers met een verminderd arbeidsvermogen.' Het plan is de afgelopen weken bedacht, in overleg met experts, zo blijkt uit een brief van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad waarover De Gelderlander bericht.

HARRY VAN DER PLOEG 4 oktober 2016

Arnhem stadhuis gemeente presikhaaf bedrijven werk

Het college wijst erop dat Arnhem verantwoordelijk is voor de helft van de werknemers van Presikhaaf Bedrijven en dat de gemeente de komende jaren overal banen moet zoeken voor mensen met een arbeidshandicap. GoedWerkt biedt aan om dit werk over te nemen. Dit alles zonder verlammende bureaucratie en oeverloos overleg tussen de tien deelnemende gemeenten in de werkvoorziening.

Riskant

In Arnhem vindt de politiek snelle overname echter te riskant. 'Het bedrijfsmodel van GoedWerkt is nog niet beproefd', schrijft het stadsbestuur. Stapsgewijze overname heeft de voorkeur. Totale afhankelijkheid van GoedWerk moet worden vermeden, zo luidt de boodschap. Ook vanuit andere gemeenten is er al kritiek, kort voor de vergadering over het overnameplan morgenmiddag. GoedWerkt zou de overname te 'rooskleurig' voorstellen. Het bedrijf claimt dat de gemeenten van 2017 tot en met 2021 30 miljoen euro kunnen besparen op het werk aan arbeidsgehandicapten na de overname door GoedWerkt. De kosten van ontmanteling van Presikhaaf worden geschat op zeker 11 miljoen euro.

Deelnemende gemeenten

Bij elkaar 1.338 Arnhemmers werken thans bij Presikhaaf Bedrijven. Dat is meer dan de helft van het totaal van alle tien deelnemende gemeenten. Rheden levert 292 mensen, Lingewaard 213, Overbetuwe 167, Zevenaar 153, Westervoort 113, Duiven 91, Doesburg 83, Rijnwaarden 71 en Rozendaal 2. Buiten deze gemeenten biedt de sociale werkvoorziening nog aan 131 mensen werk. Het totale aantal werknemers ligt op 2.654.