Onderdeel van het Noorse plan is reguleren hoeveel energie geëxporteerd kan worden als de waterstanden in de waterreservoirs te laag worden. Noorwegen, een van de grootste stroomexporteurs van Europa, had al eerder aangekondigd te overwegen de export van stroom te beperken. Door minder toevoer van gas uit Rusland is er internationaal veel vraag naar stroom van de Noorse waterkrachtcentrales.
Bijna alle stroom wordt in Noorwegen via waterkracht opgewekt. Normaal gesproken wekken de Noren veel meer stroom op dan ze zelf gebruiken. Maar door de oplopende prijzen en lage waterstanden in de waterreservoirs gaan er al maanden stemmen op om de stroomuitvoer via onderzeese kabels aan banden te leggen. Volgens de Noorse water- en energietoezichthouder NVE is de kans op het moeten rantsoeneren van elektriciteit in de winter laag en zit er momenteel meer water in de reservoirs dan eerder werd voorspeld.
Europese energiemarkt
Ook Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zijn afhankelijk van stroom uit Noorwegen. Noorwegen, hoewel geen lid van de Europese Unie, maakt wel deel uit van de Europese energiemarkt. De regels daarvoor bepalen dat landen niet gedurende langere tijd hun energietoevoer aan buurlanden mogen beperken. Dat mag alleen als er een noodsituatie geldt.
Energieminister Aasland en premier Jonas Gahr Store spraken maandag met partijleiders over de situatie op de energiemarkt. Het Noorse kabinet moet mogelijk terugkomen van reces om de situatie te bespreken. Volgens Aasland wordt een steunmaatregel voor consumenten en boeren vanwege de hoge energieprijzen uitgebreid per september.