Nieuws Actueel

Ondernemende horecazussen uit Utrecht

Ze werkt al haar hele leven in de horeca. Als bijbaan en fulltime. Zes jaar geleden zette Michelle Lagerweij (37) de grote stap, en nam samen met haar zus Anne (33) Pronto Pronto op de Schoutenstraat over, een Italiaans restaurant met kleine, originele gerechtjes en goede wijnen.

Alban Mik | Foto: Angeliek de Jonge 2 juni 2016

Horecazussen 1

Dit jaar hoorden Michelle en Anne dat Mariaplaats 44 te koop was. Ze kochten het pand en verbouwden de zaak. Inmiddels is Café Elize ruim een maand open.

Waarom een tweede zaak?

,,We waren al langere tijd op zoek naar een locatie waar we een leuk, klein zaakje konden openen. Vooral voor overdag. Anne houdt ervan op de vloer te staan, maar werkt liever overdag. Bij Pronto Pronto hebben we wel dagdiensten, maar het echte werk begint pas 's avonds. Bij Elize draait het vooral om de dag. We zijn in de winter tot 19.00 uur open en op drukke dagen tot 21.00 uur. "

Sta jij ook op de vloer?

,,Soms een spitsdienst, maar we hebben een duidelijke verdeling gemaakt. Ik werk meer achter de schermen, Anne meer op de vloer."

Wat is kenmerkend voor Elize?

,,Bij Elize is het allemaal niet te ingewikkeld en lekker vers. We hebben ontbijt, lunch en borrel. We proberen alles zo veel mogelijk zelf te maken, zoals ketchup. Verder werken we het liefst samen met plaatselijke leveranciers. Het wijnboertje of boerenbedrijfjes voor onze zuivel. Wat tamelijk uniek is: wij hebben maar één kaart voor de hele dag. Als jij om elf uur 's ochtends een pasta wilt, kan dat. En een croissant in het begin van de avond kan ook."

De horeca is een intensieve, zware bedrijfstak. Wat vind je er leuk aan?

,,Verzorgen zit in mijn bloed. En dat is bij Anne ook zo. We hebben het van onze vader en moeder. Mijn vader kon fantastisch koken en mijn moeder legde graag mensen in de watten. Wij willen het onze gasten gewoon naar de zin maken. Daar worden we zelf het vrolijkst van. Gisteren was er een man die Anne omhelsde, omdat hij het eten zo lekker vond. Dat is toch geweldig! Geld is voor ons echt niet het belangrijkste. Rode cijfers willen we uiteraard niet, maar een hoge omzet vinden we leuker dan veel winst. Dat betekent namelijk dat we een gezellig en vol restaurant hebben gehad."

Al plannen voor nog een zaak?

,,Nou, nee. We zijn net open. We hebben ook niet echt last van expansiedrift. Maar wie weet komt er in de toekomst nog eens wat op ons pad."