Nieuws Actueel

Ondernemer uit Delft maakt grootste schip ter wereld

Met een biertje in de hand en de mondhoeken gekruld doet Edward Heerema van het Delftse bedrijf Allseas zijn verhaal, alsof het heel normaal is. Dat is het niet. Hier staat een van de mediaschuwste ondernemers van Nederland: de bedenker van Pioneering Spirit, het grootste schip ter wereld.

Leon van Heel 29 april 2016

Pioneering Spirit

De topman van het maritieme bedrijf Allseas aan de Poortweg in Delft trad voor het eerst voor het voetlicht, schrijft het AD. Hij zou er geen zin in hebben, ging het verhaal over zijn terughoudendheid, omdat het dan zou gaan over de rivaliteit met zijn broers, die ook succesvolle maritieme bedrijven hebben. Of over het oorlogsverleden van zijn vader.

RecordgevaarteMaar de 68-jarige Heerema vindt het gewoon veel leuker om met de Pioneering Spirit bezig te zijn, bekent hij. Of met het ontwerpen van het volgende recordgevaarte. Werkweken van honderd uur zijn normaal, 'omdat in een dag helaas maar 24 uur zitten'.

,,Het doel van Allseas is niet geld verdienen om winst te maken, maar om nieuwe schepen te maken.'' Heerema zegt het grappend. Uiteindelijk heeft het bedrijf wel decennia geld opzij gelegd om de 2,6 miljard euro kostende Pioneering Spirit te kunnen bouwen - een schip dat razendsnel booreilanden bouwt en afbreekt en buizen legt op de zeebodem, maar waarvan tot voor kort niet duidelijk was of er behoefte aan is.

Inspiratiebron voor ingenieurs,,Edward Heerema heeft 25 jaar geleden een schip bedacht dat nu zijn eigen markt creëert,'' zegt voorzitter Martin van Pernis van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI), dat hem onlangs de internationale titel Fellow Chartered Engineer toekende.

Nog niet eerder kreeg iemand in Nederland deze hoogste erkenning voor ingenieurs. ,,Hij is een absolute voorloper en inspiratiebron voor ingenieurs.'' O ja, hij spreekt ook nog eens vijf talen vloeiend. Weliswaar is hij 'verschrikkelijk eigenwijs'' maar anders zou de Pioneering Spirit nooit zijn gebouwd.

Edward Heerema bij de toekenning van de ingenieurstitel.

Zoveel complimenten maken hem verlegen, reageert Heerema met zachte stem. Hij maakt ook fouten. ,,Veel mensen zijn veel slimmer dan ik, maar heel soms heb ik een goed idee.''

Nu hij boegbeeld van de ingenieurs is, zal hij zich vaker laten zien, belooft hij. Vooral om studenten enthousiast te maken.