Nieuws Actueel

Ondernemers bouwen samen aan culinaire broedplaats

Culinaire ondernemers zetten op park in Elst in op meer samenwerking en willen meer streekmarkten houden. Dat schrijft De Gelderlander.

LARS BARENDREGT | Foto: Gerard Burgers 31 maart 2017

Bredelaarpark foto Gerard Burgers1

Park Bredelaar in Elst omtoveren tot een 'culinaire broedplaats'. Dat is wat ondernemers Antoin Buiting, Rembert van Noort en Tim Delissen binnen vijf jaar willen bereiken. Het 'pocketpark' van 1 hectare hoort bij het grotere Park Lingezegen, dat tussen Arnhem en Nijmegen ligt.

Workshops

Buiting streek er in 2015 als eerste neer met zijn bedrijf De Buitenkok, Van Noort met REMBERT en cateraar Delissen volgeden. Tot voor kort waren zij vooral druk met hun eigen onderneming. Nu zijn de drie bezig onderling, maar ook met andere culinaire bedrijven binnen Park Lingezegen, de nodige samenwerkingen aan te knopen. Zo levert Van Noort, die producten van lokale boeren aan huis bezorgt, zijn waren inmiddels ook aan Buiting. Hij kookt daar op zijn beurt mee tijdens de workshops die hij met De Buitenkok organiseert.

Fuseren

Ook maakt Buiting, samen met Delissen, verse kant-en-klaarmaaltijden. Die brengt Van Noort in de omgeving van Arnhem en Elst aan de man. Binnenkort willen Delissen en Buiting hun eigen bedrijven zelfs laten opgaan in een gezamenlijke culinaire onderneming, genaamd De Goesterij.

De initiatieven passen bij een groter exploitatieplan dat Stichting Park Bredelaar heeft opgesteld met de gemeente Overbetuwe. ,,Het is de bedoeling ondernemers samen te brengen die een bijdrage willen leveren aan de ontwikkeling van Park Bredelaar", zegt Buiting, die in het stichtingsbestuur zit.

Profijt

Hij werkt nauw samen met Michiel van den Toorn, de eigenaar van het erf naast Park Bredelaar waar bedrijven zich kunnen vestigen. Voorheen lag het erf braak. ,,In overleg met Michiel willen we de grond nu tot leven laten komen. In de panden en schuren die er staan, is voldoende ruimte voor nieuwe initiatieven. Voorwaarde is wel dat je niet voor je eigen hachje gaat en wilt bijdragen aan het park. Daar heb je als ondernemer zelf ook profijt van."

Evenementen

Door nieuwe samenwerkingen te beginnen, worden er bijvoorbeeld vaker evenementen als een streekmarkt en een parkdiner gehouden, stelt Buiting. Maar Park Bredelaar moet meer worden dan een plek waar culinaire ondernemers zich kunnen ontpoppen. Volgens Van Noort is ook ruimte personen met een afstand tot de arbeidsmarkt te betrekken bij het onderhoud en het verzamelen en inpakken van producten.

Investeringen

Door recente investeringen in Park Bredelaar kunnen de eerste stukken groente en fruit inmiddels worden geplukt, zegt Buiting. ,,Over vijf jaar staat hier een vol-groeide boomgaard en hebben we mooie, verschillende producten."

Lees ook: OndernemersFabrieken: broedplaats laat ondernemers sneller groeien

Tim Delissen (39) uit Elst

Wat? Tim Delissen smaak & beleving. Onder die naam opereert hij vooral als cateraar die privédiners en feesten bij mensen thuis, of op een andere locatie, regelt.
Sinds wanneer bij Park Bredelaar? ,,Nu een halfjaar, maar mijn bedrijf bestaat al sinds mei 2010. Eerder werkte ik vanuit huis in Elst met een aparte keuken en huurde ik verschillende locaties af."
Waarom Park Bredelaar? ,,Het is een waanzinnige plek waar je het eindproduct kunt verbinden met het begin van de voedselketen. Voor workshops kun je hier verse groenten, kruiden en fruit oogsten. Daarna kun je er hier mee koken."

Antoin Buiting (43) uit Elst

Wat? De Buitenkok. Daarmee richt hij zich op koken in de buitenlucht. Hij organiseert workshops en verzorgt de catering voor feestjes op locatie.

Sinds wanneer bij Park Bredelaar? ,,Zo'n jaar of twee. Daarvoor verzorgde ik tien jaar lang als zelfstandig ondernemer de computersoftware van overheden."

Waarom Park Bredelaar? ,,Het bevredigt mijn behoefte lokaal iets te ondernemen. Nadat ik uit de directie van mijn vorige bedrijf stapte, zocht Park Lingezegen ondernemers om de ontwikkeling van het gebied verder te brengen. Zo ben ik hier terechtgekomen."

Rembert van Noort (44) Arnhem

Wat? REMBERT, een bezorgbedrijf waarmee Van hij 'smaakkisten', gevuld met producten van boeren uit de buurt en verse maaltijden, van deur tot deur brengt in Arnhem en omgeving.

Sinds wanneer bij Park Bredelaar? ,,Sinds één jaar. Eerder was ik werkzaam in de landbouw bij een bedrijf dat organische meststoffen produceert."

Waarom Park Bredelaar?
,,Ik denk dat de andere ondernemers bij het park van toegevoegde waarde kunnen zijn voor mijn bedrijf en andersom. Verder heb ik hier ruimte, goede koeling en de vrijheid om te ondernemen. Ik zit hier beter dan op een industrietereintje.''