Nieuws Actueel

Ondernemers Deventer Nieuwstraat strijden voor fietszone

Wel of niet fietsen in de Nieuw-straat, ondernemers en winkelend publiek zijn wel uit dat lange tijd toch heikele punt. Als de gemeente fietsen toestaat, komt er weer meer loop in de straat.

Özlem Bulgan | Foto: Ronald Hissink 20 oktober 2016

Fietsen nieuwstraat deventer ronald hissink 1

Op dit moment is de Nieuwstraat een fietsvrije zone. Maar in de praktijk blijken al flink wat mensen gewoon door de straat te fietsen, leert een kijkje deze woensdag. De een fietst harder dan de ander. Ook zitten er een paar tussen die afstappen en met de fiets aan de hand hun weg vervolgen.

Eigenaresse Edwine Zuijdam-Blommers van Kitchen Corner: ,,Er is geen duidelijkheid, het is hier officieel nog geen fietsgebied. Als de gemeente de fietsenstalling heropent, zullen er sneller mensen richting de stalling fietsen en hier winkelen.'' De meeste winkeliers gaven onlangs bij binnenstadsmanager Peter Brouwer aan dat ze willen dat fietsen weer mag. Brouwer kaartte het al aan bij de gemeente. Meer fietsen zorgt voor meer publiek in de straat, is het idee.

Meer opbrenst

Een vraagteken blijft wat er met de geparkeerde fietsen in de winkelstraten gaat gebeuren. Slager Peter Nijenhuis: ,,Wel of niet fietsen, dit is allang bekend bij de gemeente en zij hebben hier al over nagedacht maar ze blijven niks zeggen. En wat de ondernemers vinden, daar houden zij geen rekening mee, het staat al vast .'' Hij hoeft zich in elk geval geen zorgen te maken over zijn winkel: ,,Het fietspubliek zal mij geld opbrengen. Ouderen die slecht ter been zijn, zullen sneller de fiets pakken en rechtstreeks naar de winkel fietsen voor een karbonaadje.''

Ondernemer Ida Kalischewski van smartshop De Stoelendans maakt zich zorgen over de voetgangers: ,,Wij houden ons hart vast. De veiligheid van voetgangers staat voorop. Met de snelheid van de fietsers en elektrische fietsen kan het hier soms gevaarlijk worden'', zegt Kalischewski.

Belachelijk

In 1998 werd er door Pieter van Vollenhoven, oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, een poging gedaan met het Veilig Verkeer project. Volgens Kalischewski functioneerde dat niet. ,,Het is belachelijk dat ooit deze regel is ingegaan, fietsen is ideaal hier. Zo komen wij sneller bij de winkels en het is praktischer'', vertelt een winkelende Annemarina Ris. Willemien Holterman loopt met de fiets aan de hand: ,,Het is onzin dat je hier alleen mag lopen, ik zie iedereen fietsen. Ze kunnen het net zo goed toestaan, zo komen er meer mensen.''