Dat zegt Anneke Pruis van Roggebotstaete, de plek waar gisteren het natuurfeest werd gehouden. Zij vervolgt: "We laten juist de praktische kant er ook van zien. Ga gewoon aan de slag. Je kunt hier naartoe komen om bijvoorbeeld bessen na de oogst in te wecken."
BedenkselHet ecologische landgoed, gevestigd tussen de Vossemeerdijk en het Roggebotsebos, is zondag het toneel van het allereerste natuurfeest, een bedenksel van directeur Lennard Duijvestijn. Een greep uit het aanbod dat Ongeplukt biedt: theater, muziek, ecologisch eten en drinken, workshops - van brood bakken tot de theorie achter het voedsel - en een wandeling over het landgoed.
Bij voorinschrijving hadden al zo'n 300 belangstellenden zich aangemeld voor het feest. Want dat is het. Een festival mag namelijk niet op het landgoed worden gehouden en Lennard Duijvestijn is ook geen fan van de titel. "Festivals zijn verspillend en ongezond." Een natuurfeest derhalve. Ongeplukt is volgens Duijvestijn een 'moderne manier om mensen meer bij de natuur te betrekken'. Hij vindt dat de natuur vaak te suf wordt gepresenteerd; Ongeplukt moet het tegendeel bewijzen. Duijvestijn, door bekenden van hem geprezen om zijn netwerk en inventiviteit, is zondag tevens leider van een wandeling over het landgoed. In zijn kielzog twintig liefhebbers, die informatie krijgen over bijen houden, het voedselbos en Hongaarse wolvarkens. En passent wordt uitgelegd wat een voedselbos is: een ontworpen ecosysteem. In het begin investeer je veel energie en tijd, later hoef je nauwelijks aan beheer te doen. "Je laat de natuur z'n werk doen."
PrimeurOngeplukt is een primeur. Het is de eerste keer dat Roggebotstaete een dergelijk feest organiseert en het is tevens de eerste keer, dat het landgoed z'n deuren open stelt voor zo'n groot publiek. Volgens Anneke Pruis bevindt het landgoed zich op een kantelpunt. "We willen een volgende fase in en via crowdfundingacties nieuwe projecten zoals bijvoorbeeld een werkplaats financieren. We willen het allemaal groter aanpakken, meer verankerd raken in de lokale gemeenschap." Marieke Karssen, een ondernemer in het groen uit Apeldoorn, looft het werk van Duijvestijn. "Lennard gebruikt het land als uitgangspunt, waarop mensen hun eigen ding mogen doen. Een interessant verdienmodel." Het natuurfeest moet vooral als aanjager fungeren. "Ongeplukt is een soort proeverij in de breedste zin van het woord", zegt Duijvestijn. "Dit feest is een mooie manier om de kwaliteit van de natuur te beleven. Ik hoop dat door deze dag meer mensen met ons willen samenwerken."